aktuális

Könyvbemutató: "A magyar Tátra-kutatás apostolai - A Buchholtz család"

Neidenbach Ákostól, több Tátrával kapcsolatos könyv szerzőjétől, a Magas-Tátra főgerincének első magyar megmászójától kaptuk az alábbi levelet:
Tátrai kutatásaim sorában megjelenik a legújabb mű "A magyar Tátra-kutatás apostolai - A Buchholtz család" címmel. A Püski Kiadó és Könyvesház kiadásában 133 oldal terjedelemben, színes borítóval, fekete-fehér fotókkal készült. A könyv mindhárom neves személyt, apát és két fiát mutatja be egy-egy munkájukon keresztül. Egyedi érdekességnek számítanak az 1700-as évekből származó tátrai "utazásaik" leírásai és több más tátrai különlegesség.
A könyvet a Püski kiadó könyvsátoránál (Bp. V. Vörösmarty tér) június 4-én szombaton és 5-én vasárnap dedikálom, mindkét napon 14.00 órától. Könyvbemutató a Virányosi Közösségi Házban (Bp., XII. Szarvas Gábor u. 8/c.) lesz június 7-én 18.30 órakor, ahol a könyv megszületésének körülményeit és tartalmát ismertetem. Itt szintén vásárlási és dedikáltatási lehetőség lesz. Meghívott vendégként köszönthetjük a könyvbemutatón a kiadó igazgatóját, Püski István urat.
Szívesen látunk minden érdeklődőt és vásárlót a nevezett helyszíneken.

Posted In

Majunke Gedeon kiállítás

Maroš Semančík késmárki művészettörténész Hoepfner Guido után feldolgozta a Tátra másik nagy építészének, Majunke Gedeonnak a munkásságát is. A munka eredménye most is egy kiállítás, melynek megnyitója most csütörtökön, délután négy órakor lesz Ótátrafüreden (Starý Smokovec), a Flóra Villában. A kiállítás február 26-ig tekinthető meg.

Majunke Gedeonról:
Építész, több szepesi épület tervezője, pl. a javorinai templom, a tátralomnici mai nevén Lomnica-szálló és az evangélikus templom, az ótátrafüredi Tátra-szálló, az újtátrafüredi régi szanatórium, a tátraszéplaki régi szanatórium, a Csorba-tói nagyhercegi villa -- a Szoliskó, az Öt-tőnál a Téry-menedékház (ezt az MTE építette Pfinn József tervei szerint, de a végén Majunke a veszteségek ellenére saját felajánlása alapján finanszírozta, építése alatt 37-szer járt fenn az Öttó-katlanában), a Nagytarpataki vashíd az Óriás vízesésnél, a Szilágyi Dezső emlék. A gölnicbányaiak megbízták a város közelében lévő tónál Thurzófüred megépítésével. A Szlatinai savanyúvízforrás (Branyiszkó falu mellett) tulajdonosa volt.
Az MKE központi választmányi tagja (Szepesszombat 1889-1913), az építő bizottság vezetője, az Öt-tavi Téry-menedékház gondnoka, a Tátra Osztály választmányi tagja (1889-től), az MKE poprádi ügynökség tagja (1891-től). Az MTE Budapesti Osztály választmányi tagja (1901-től), az MTSz Műszaki bizottság elnökhelyettese (1917-től).
Dőry Gyula javaslatára a Vörös-toronytól DK-re eső névtelen tornyot Majunke-toronynak nevezték el.
Forrás: http://www.fsz.bme.hu/mtsz/mhk/csarnok/m/majunke.htm

Posted In

Nagy a lavinaveszély a szlovákiai hegyekben

[parameter.sk] Szlovákia valamennyi hegységében harmadfokú lavinakészültség van érvényben. A szél és az alacsony hőmérséklet következtében a 35 foknál meredekebb lejtőkön laza, ezért már a legkisebb terhelés esetén is elindíthatja a lavinát, figyelmeztet a Hegyi Mentőszolgálat a jasnái lavinaközpontja. Néhány esetben spontán lavinaomlás is lehetséges.
Reggel különböző volt az egyes hegyvidékek időjárása – a Fátrában borult volt az idő, helyenként felszakadozó felhőzettel, a Magas-Tátrában is felhős volt az égbolt, az Alacsony- és a Nyugati-Tátrában havazott, helyenként köd volt.
A hegyekben is hideg lett, a hőmérő higanyszála -18 és -9 fok körül mozog, a hegycsúcsokon élénk, erős volt a többnyire északi szél. Az elmúlt 24 órában 15 cm új hó hullott, az elmúlt 4 napban 35-70 cm-rel nőtt a hó vastagsága. Az erős szél miatt hófúvások, átfúvások képződnek, s nem stabil a hótömeg.

Forrás:
http://www.parameter.sk/rovat/regio/2010/12/14/nagy-lavinaveszely-szlova...
Aktuális lavinahelyzet a Magas-Tátrában a Hegyimentő Szolgálat (HZS) honlapján:
http://laviny.sk/index.php?menu=pocasiepohorie&ktore=0

Posted In

Közlekedési káoszt okozott a havazás Szlovákiában

[inforadio.hu] Szlovákiában is komoly fennakadásokat okoz a közlekedésben a sűrű havazás. A Tátra környékén vasárnap este óta több mint 30 centiméternyi hó esett
A legsúlyosabb a helyzet a Szepesség térségében, ahol több kamion keresztbefordult a behavazott, síkos úton, ezért néhány fő útvonalat le kellett zárni. Egy időre lezárták a hegyi átkelőt Dóvalnál (Donovaly, 960 m) és az Ördöglakodalma-hágón (Čertovica, 1238 m) is, mert a nagy mennyiségű hó miatt több fa az útra dőlt.
A Tátra térségében, Poprád környékén több mint 30 centiméternyi hó hullott, és még mindig havazik, az itteni útinform jelentése szerint hatalmas torlódások alakultak ki, számos baleset történt, a forgalom pedig érezhetően lelassult.

Forrás:
http://inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-396481

Posted In