érdekesség

Az utolsó európai hegyi teherhordók nehéz sorsa

"Kemény munka ez, kemény férfiak részére..." Írás a Múlt-kor történelmi portálon a tátrai serpákról:
http://www.mult-kor.hu/20110705_az_utolso_europai_hegyi_teherhordok_nehe...

Posted In

Online nézhető mormotafészek

[hvg.hu] Két magas-tátrai mormotacsalád életét követhetik nyomon júliustól az interneten online közvetítésben az érdeklődők.
A kezdeményezés a Tátrai Nemzeti Parké (TANAP), amely tavaly első ízben egy magas-tátrai sasfészket kamerázott be. Tekintettel a nagy érdeklődésre a sasfészket az idén két mormotaüreg váltja. Ez a mormota kolónia a Magas-Tátra déli részén 1900 méteres magasságon él. A két kiválasztott mormota család életének online közvetítését júliustól októberig tervezik.
"A Tátrai Nemzeti Park alkalmazottai nagy lelkesedéssel dolgoznak a projekt megvalósításán munkaidőn kívül is. Munkájukat nagyra értékelem" - nyilatkozta Nagy József szlovák környezetvédelmi miniszter és hozzátette: "A mormoták intenzív figyelésével nemcsak a nyilvánosság kap új információkat, de a szakértők is sokat tanulhatnak".
A mormoták védett állatok, számuk évről évre csökken. A téli időszakot üregeikben alvással töltik. A mormoták júniusban azután tisztítják az üregeiket, mert a hónap végén hozzák világra utódaikat. Az apró állatkák ebben az időszakban nagyon érzékenyek a zavarásra, ezért a megfelelő mormotacsaládot július második felében választják ki. A mormoták életének közvetítése igényes munka, a gyakran változó időjárás, a gyakori nyári viharok befolyásolhatják az adást. Esős időben az is előfordulhat, hogy a mormoták több napig nem bújnak elő odújukból. Szakértők szerint a nézők főleg a kora reggeli órákban láthatják majd a mormotákat, amikor táplálék kereső útjukra indulnak. Érdekes látványt nyújt, amikor a napsütéses napokon a mormota család együtt eszik és játszik.

Forrás:
http://hvg.hu/Tudomany.termeszet/20110620_mormota_szlovakia

Posted In

A Tátrában már több a koreai, mint a magyar turista

[bumm.sk] A Magas-Tátrában vendégeskedő dél-koreai turisták száma tavaly meghaladta a magyarországi vendégek számát. A statisztikai adatok szerint 2010-ben 8829 koreai vendégeskedett a hegyekben – elfoglalva így a látogatottsági ranglétra negyedik fokát –, míg a magyarok száma 362-vel kevesebb volt.
A szállodatulajdonosok az ázsiai vendégekben komoly lehetőséget látnak, bár jellemző rájuk, hogy rövid ideig időznek itt. Néhány csoport csak fél napra érkezik, mások pedig Budapestről utazva szállnak meg, majd utaznak tovább, például Lengyelországba - mondta el Janka Gantnerová szállodaigazgató a gazdasági lapnak.
A beszámolóban kitérnek rá, hogy az egyik recepciós szerint a koreaiak az ittlét minden percét kihasználják, ezért akár este hétkor is nekiállnak mindent fotózni, reggel pedig korán felkelnek. Nincs is lehetőségük hosszabban időzni Szlovákiában, mivel nagyon feszes a programjuk - Koreában kevés szabadnap áll az emberek rendelkezésére.


Forrás, teljes cikk:
http://www.bumm.sk/55631/a-tatraban-mar-tobb-a-koreai-mint-a-magyar-turi...

Posted In

Róka a Kis-Tarpataki-völgyben

A hétvégén a Téry-menházban szálltunk meg ismerősökkel. De nem is ez a lényeg, hanem hogy most először láttam rókát a Tátrában. A Téry-hez vezető nagy lejtő előtti vízszintes terepen. Gyorsan fel is tettem róla egy pár képet ideiglenesen: https://picasaweb.google.com/inflamester/2011040203MagasTatraTeryMenhaz#

(Én se láttam még rókát a Tátrában sosem, sőt az 1973-as vadszámlálás sem említ egyet sem, igaz, az már jó régen volt, biztos vannak valahol újabb adatok - a szerk.)

Posted In