hasznos

Áradás miatt lezárt turistaút, szúinvázió miatt kidőlt fák

[nyarilap.hu] Az utóbbi napok esőzései után ideiglenesen lezárták a Magas-Tátra egyik legszebb völgyét, a Bielovodská dolinát (Poduplaszki-völgyet vagy más elnevezéssel Fehér-vízi-völgyet). A völgyben folyó Bialka-patak jelentősen megduzzadt, és többek között a turistautat is elárasztotta. További értesítésig a völgyet mindkét irányból teljesen lezárták, tehát sem a lengyel-szlovák határtól, sem a Lengyel-nyeregtől (Poľský hrebeň - 2150 m) nem járható a völgy.
A Tátrai Nemzeti Park munkatársai új figyelmeztető táblákat helyeztek ki a napokban. Az utóbbi időben számos kiszáradt fa dőlt ki vagy tört ketté. A fák halálát nem az időjárás, hanem a Magas-Tátrában utóbbi időben sajnos rohamléptekkel terjedő és eddig megállíthatatlannak tűnő szúinvázió okozza. Szerencsére baleset eddig nem történt, de egyre több tábla kerül ki a turistautak mellé, amelyek a kidőlő fákra figyelmeztetnek, és mindenki csak a saját felelősségére közlekedjen az érintett útvonalakon.
Forrás: http://nyarilap.hu/hegyek/karpatok/2977-aradas-miatt-lezart-turistaut-a-...

Posted In

Bike Park nyílt a Magas-Tátrában

[nyarilap.hu] Ótátrafüred (Stary Smokovec) és Tarajka (Hrebienok) között közlekedő sikló mellett egy ún. Giant Bike Park-ot létesítettek a kerékpárosok részére. A parkot július 24-én, szombaton nyitották meg.
Két útvonalból (pályából) áll, a meredekebbet a bátrabbaknak, az enyhébb lejtésű kék pályát pedig inkább a mountain bike kedvelőinek ajánlják. A meredekebb (downhill) pályára számos elemet is építettek a park megálmodói, amelyeken a vakmerőbbek tesztelhetik bátorságukat.
A sikló völgyállomásánál található kölcsönzőben lehet kerékpárokat is bérelni. Felnőtteknek egy freeride kerékpár 35 euróba kerül egy napra (fél napra 25 euró), ezen felül bukósisak, védőfelszerelések és szemüveg is bérelhető, darabonként néhány euróért. A pályára és a siklóra érvényes kombinált napijegy 15 euróba (a félnapos 12 euróba) kerül. A napijegyet, kölcsönzött kerékpárt és védőfelszereléseket tartalmazó kombinált felnőttjegy 55 euró/nap, gyerekeknek 45 euró.
Forrás: http://nyarilap.hu/hegyek/karpatok/2973-megnyilt-a-bike-park-a-magas-tat...

Posted In

Lassabban kell autózni Szlovákiában

[index.hu] Február elsejétől megváltozik a KRESZ Szlovákiában; a változások értelmében például jóval magasabb büntetési tételek lesznek és csökkentik a lakott területen belüli megengedett legnagyobb sebességet is.
Az egyik legjelentősebb változás, hogy a jelenlegi 60-ról 50 km/órára csökken a lakott területen megengedett legnagyobb sebesség. Lakott területen kívül nem változik a sebességkorlátozás, marad a 90 km/óra, az autópályákon 130 km/óra, de mód lesz arra, hogy közlekedési táblával engedélyezzenek ennél nagyobb sebességet is.
Az autópályákon és gyorsforgalmi utakon ezentúl legalább 80 km/órával kell haladni az eddigi 50-nel szemben. A további változásokat említve a magyar Külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy kamionok nem előzhetnek az autópályán, hétvégeken és ünnepnapokon pedig korlátozzák a teherforgalmat.
Újdonság az is, hogy egész évben napközben is használni kell az autósoknak a tompított fényszórókat, nem csupán október 15-étől március 15-éig. A téli gumik használata csak abban az esetben kötelező, ha az úttestet összefüggő hóréteg vagy jég borítja. Az autóbuszoknak, teherautóknak, kamionoknak a hideg hónapokban kötelező a téli abroncsok használata.
Forrás:
http://index.hu/politika/kulfold/frsz3100/

Posted In

Új év, új pénz

Mint azt már bizonyára tudjátok, Szlovákia január elsején bevezette az eurót. Koronával még egy hétig lehet fizetni, de a visszajárót már mindenki euróban kapja. Utána már csak a bankok váltják be a megmaradt koronákat. A Tátrával kapcsolatos dolog, hogy az egyik euróérme hátoldalán a Kriván lesz. Már várom, hogy a kezembe kaparintsak egy olyat :-)

Posted In