hegymászás

Új magyar csúcs a Magas-Tátrában

[mhssz.hu]

Idén augusztusban Kiss Péter sikeresen végigjárta a Magas-Tátra főgerincét. 17-én, szerdán indult a Kopa-hágóból (Kopské sedlo, 1750 m), és 21-én, vasárnap délután háromra ért a Liliom-hágóba (Ľaliové sedlo, 1947 m). Az ismert adatok szerint ez az első olyan bejárás, amelynek során a főgerincet társ nélkül mászta végig magyar hegymászó.
A Magas-Tátra főgerincének első ismert magyar bejárási kísérlete az 1960-as évek elején történt, a második 1965 márciusában. Ezek is, és még néhány további eredménytelenek voltak.
Az első sikeres magyar bejárást 1971 augusztusában hajtotta végre Kisvári János és Neidenbach Ákos.
Az első magyar téli bejárás 1983-ban volt, résztvevői Dékány Péter, Fodor Zoltán és Vörös László (Cinó). Kilenc nap alatt járták be a főgerincet, utolsó napon szinte már csak egy pezsgőtablettájuk maradt ennivalóként. Teljesítményük nagyságát sejteti, hogy télen azóta sem sikerült magyar csapatnak az ismétlés.
Egyedüljáróként figyelemre méltó Ozsváth Attila teljesítménye, aki 1983 júliusában három nap alatt a Kopa-hágótól a Simon-toronyig (Žabí kôň, 2291 m) jutott. Ugyanő egy évvel később szintén a szélsőségesen rossz idő miatt kényszerült feladni, ekkor a Jávor-csúcson (Malý Javorový štít, 2385 m).
Leginkább zergelábúnak Németh Csaba, az ismert hegyi maratonista bizonyult, aki a Kopa-hágóból 20 óra alatt érte el a Tátra-csúcsot (Vysoká, 2560 m), azonban itt közbeszólt az időjárás.
Kiss Péternek ezzel a mostani sikerével tehát egy régóta esedékes eredményt könyvelhet el a magyar hegymászás.

Forrás:
http://www.mhssz.hu/index.php/component/content/article/95-tatrai-csucs

Posted In

MHSSz-adatgyűjtés


Tisztelt mászó kollégák, egyesületi vezetők!
Az MHSSz keretein belül újra szeretnénk indítani azt a régen már alkalmazott adatgyűjtést, melyben összegyűjtenénk évről évre a magyar vonatkozású jelentősebb mászásokat az alpesi szakág részére.
Ebben szeretnénk kérni a segítségeteket, miszerint ha értesültök egy-egy kimagasló megmászásról, melyet ti, vagy környezetetekben valaki végrehajtott, jelezzétek felénk.
Az adatokat tároljuk időrendben és a jelentősebbeket hírként közöljük az MHSSz honlapján is.
Az adatgyűjtés célja, hogy a mászók értesüljenek egy központi adatbázison keresztül ezekről az értékes teljesítményekről, elismerve ezzel a mászó teljesítményét és motivációt és információt adva a többiek számára. Az alpesi szakág alá a következő kategóriákat gondoltuk, amelyekről kategóriákból adatokat várunk:
Több kötélhosszas sziklafalon végrehajtott extrém mászás. Pl.: Anica kuk, Brid Klina 7c/c+
Alpesi szikla-, vagy jégfalon végrehajtott nehéz mászás, mixmászás. Pl.: Eiger északi fal klasszikus Heckmair útja, vagy Marmolada, The Fish út.
Nagyfal mászás, több napos, általában hosszabb mesterséges szakaszokat is tartalmazó, nagyfal technikával végrehajtott mászás. Pl.: Great Trango Tower The Grand Voyage VII, 5.10, A4+, WI3
Ha küldök mászásról információt, akkor minél több adatot küldjétek el az adott mászásról, mint pl. az alábbiak:
Mi a mászott út neve?
Kik vagy ki mászta?
Valami elérhetősége a mászónak.?
Az út adatai, mint nehézsége, hossza, hely stb.?
Hanyadik mászása volt az útnak, mint pl. első, harmadik v. sokadik?
Mikor mászta?
Milyen stílusba?
Mennyi idő alatt?
stb.
Ami nem ide tartozik: boulder mászás, egy kötélhosszas sportmászó utak, mászó iskolai több kötélhosszas utak, síalpinizmus, via ferrata, magashegyi túrázás, expedíciós mászás. Ezeket más kollégák gyűjtik (sportmászás: Bubb Feri, Magyarok a világ nyolcezresein: Kollár Lajos, Magyarok 5000m feletti csúcsokon: Kunos Gábor). Természetesen, ha valaki mégis egy jelentősebb sportmászást vagy expedíciós mászásról szerez tudomást, és nekünk küldi el, azt továbbítjuk az illetékeseknek.
A segítségeteket előre is köszönjük és jó mászást!

Kóczián Tibor
koczian.tibor kukac mhssz pont hu
Nádasdi Oszkár

Posted In

Halálos baleset a Magas-Tátrában

[www.parameter.sk] A Gerlachfalvi-csúcs közelében két hegymászó szenvedett halálos balesetet. Hétfőn reggel indultak a csúcs megmászására. Este kilenckor még felvették a kapcsolatot a Tátrai Hegyimentő Szolgálattal, de ekkor már az időjárás nagyon rossz volt. A szolgálat munkatársai azonnal a segítségükre siettek, de a két külföldi hegymászó nem azon a helyen volt, amit megadtak a mentőknek. A bajba kerültek az éjszakát extrém időjárási körülmények között töltötték: esett a hó, és a hegyen jelentős fagy is volt. A mentőszolgálat munkatársai csak kedden reggel találtak rájuk, mindketten nagyon rossz állapotban voltak. A mentők minden igyekezete ellenére a két turista életét vesztette.
A hegymászók hibát követtek el azzal, hogy csak reggel nyolckor indultak fel a hegyre, a biztonságos mászáshoz sokkal korábban kellett volna elindulniuk, valamint a felszerelésük sem volt megfelelő - mondta Jozef Janig, mentők vezetője.
A különösen kedvezőtlen időjárás miatt a két turista testét csak később hozzák le a hegyről. A bevetésben 27 hegyimentő vett részt, néhányan 18 órát is terepen töltöttek.
Forrás: http://www.parameter.sk/rovat/regio/2010/08/31/halalos-baleset-tatraban

Kép forrása, további képek:
http://www.hzs.sk/index.php?lang=sk&site=fotogaleria&album=186

Posted In

Új tátrai hegymászókalauz

Marián Bobovčák – Marián Jacina: Výber tatranských stien
Horolezecký sprievodca, Vysoké Tatry – západná časť.

A nyugati rész első részét 5 részlettérkép, 43 színes fénykép a berajzolt útvonalakkal, és 208 falrajz színesíti. A 206 oldalas kalauzban a következő falak 360 útja van feldolgozva:
– a Furkota-völgyben a Liptói-torony DK, a Malom-pataki(Mlynica)-völgyben a Pátria Ny és É falai.
– a Menguszfalvi-völgyben a Sátán-karzat ÉK, a Hátsó-Bástya K és ÉK, az Ökör-hát-torony DNY, és a Simon-torony D, az Omladék-völgyben a Sárkányfal NY és DK, a Keleti-Vaskapu-csúcs DNY, Tupa ÉNY, és az Oszterva NY falai.
– a Batizfalvi-völgyben a Batizfalvi-csúcs DK és D, a Gerlachfalvi-csúcs DNY, a Felkai-völgyben az Elülső-Gránátfal-bástya ÉNY, NY és DNY, és a Nagy-Gránátfal-bástya DNY falai.
– a Poduplaszki-völgyben a Ruman-csúcs ÉK, a Kacsa-völgyi-Barát É, a Vaskapu-torony É, a Ganek-karzat É, ÉNY és NY, a Puszta-őrtorony ÉK és É, a Molnárka K, és a Kis-Molnár K, ÉK és ÉNY falai.
A kalauz szlovák nyelvű, de a falak megközelítési és lejöveteli útjai angolul is le vannak írva.
A szerzők nagyon sok utat újra másztak, pontosították a falrajzok többségét és a fényképeken az utak vonalvezetését.
A kalauz Magyarországon a Komarnicki Egyesületnél vásárolható meg:
http://komarnicki.hu/news.php?extend.28.1

Posted In