tél

Halálos lavina-baleset a Magas-Tátrában

A magas-tátrai hegyi mentőszolgálat közleménye szerint egy magyar hegymászó meghalt, kettő pedig súlyos sérüléseket szenvedett vasárnap délután a Magas-Tátrában. A tragikus baleset a Lomnici-csúcs alatt történt, ahol négy magyar hegymászót temetett be egy hólavina. A negyedik hegymászó sérülései könnyebbek. A magyar hegymászók a Lomnici-csúcson tett túráról ereszkedtek le a Kartárik völgykatlanba. A négy magyart a lavina a völgy felső részében érte, majd legörgette őket egészen a völgy alsó felébe. A sérültek mobiltelefonon azonnal segítséget kértek. A helyszínre 12 hivatásos és önkéntes mentő vonult ki. A mentési munkálatok az esti órákig tartottak.
A két súlyos sérült végtagcsont-töréseket szenvedett. A mentők a helyszínen első segélyben részesítették, majd szánkón a Kőpataki-tóhoz szállították őket, ahonnan pedig drótkötélpályán vitték le Tátralomnicba. A könnyebben megsérült magyar hegymászó zúzódásokat szenvedett, s a mentők kíséretében saját lábán tette meg az utat a Kőpataki-tóhoz. Szerencsés János, kassai magyar főkonzul az MTI tudósítójának elmondta: az elhunyt magyar hegymászó holttestét a tátralomnici halottasházban helyezték el, s a hatóságok hivatalból elrendelték a boncolást is.
A sérült magyar hegymászókat jelenleg a poprádi kórházban kezelik. Két személy sérülése nagyon súlyos, a harmadiké enyhe. Az orvosi beavatkozások elvégzése, vizsgálatok lefolytatása után a rendőrség hivatalosan azonosítani fogja a személyeket.
Szerencsés János felhívta a figyelmet a Magas-Tátra veszélyeire is, amelyet nagyszámú magyar állampolgár látogat rendszeresen. Elmondta, hogy "bár nem magas, de nagyon veszélyes hegyvidékről van szó". A hegységben évente 10-15-en halnak meg, "többségük azért, mert nem veszik figyelembe az időjárási körülményeket, vagy letérnek a kijelölt ösvényekről".
"Nagyon fontos a hegyi mentőszolgálat utasításainak a betartása; miután az utóbbi napokban megenyhült az idő, fokozottabb a lavinaveszély. A Magas-Tátrába látogató turistáknak semmiképpen sem szabad megfeledkezniük a megfelelő biztosításról, mert az esetleges baleset költségei tetemesek" – figyelmeztetett a főkonzul.
A magas-tátrai hegyi mentőszolgálat kimutatása szerint az idei téli idényben ezen a helyen ez már a harmadik lavina.

Forrás: http://www.mti.hu/cikk/2011/02/06/meghalt_egy_magyar_hegymaszo_a_magas-t...

Posted In

Idén először síelhető a Lomnici-nyereg

[sielok.hu] Egyre kevesebb hó esik a Magas-Tátrában, de szerencsére a tavalyi szezon azért nem teljesen ismétlődött meg. Tavaly február közepén (február 16.) nyitották meg a Lomnici-nyereg (Lomnické sedlo, 2193 méter) pályáit, úgymond a síelők felelősségére, hiszen az alsóbb részeken olyan kevés volt a hó, hogy még a kövek is kilátszottak. A sors furcsa fintora, hogy a nagy havazást és a jó pályaviszonyokat a március végi havazás hozta meg, így a nyeregben igazából akkor kezdődött csak a szezon, amikor a legtöbb szlovák síterep már bezárni készülődött.
Az idén csak reménykedni lehetett, hogy bőkezűbben bánik a természet a Kőpataki-tó (Skalnaté pleso, 1751 méter) feletti pályával, hiszen itt nem lehet hóágyúzni. A múlt héten végre itt is esett egy kis hó, így január 30-án, vasárnap már lehetett síelni a meredek lejtőn.
Tátralomnic (Tatranská Lomnica) síterepe naponta 9:00 és 15:00 óra között tart nyitva. Mostantól pedig már Szlovákia leghosszabb pályáján is lehet síelni, vagyis akár öt kilométert is csúszhat az, aki elindul a nyereg fekete pályáján, tovább a Kőpataki-tó alatti piros pályán, majd a kék pályán érkezik meg a faluba.

Forrás:
http://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/lomnic-nyitva/

Posted In

Biztonságosabb lett a Tátra, elmentek az orosz síelők

[bumm.sk] A kelet-európai turisták hagyományosan meghozzák a Tátrába a gazdag hetet. A szállodatulajdonosok magasabb bevételei mellett azonban a megtelt lesiklópályákon több baleset történik.
A csorbatói Snow Park munkatársa, Lenka Maťašovská szerint a legtöbb balesetet a szemtelenség, az arrogancia, és nagy mértékben az alkohol okozza. Mindez leginkább az orosz, ukrán és fehérorosz látogatókra jellemző.
A hegyimentők szerint a síelők gyorsan és veszélyesen síelnek. A legsúlyosabb baleset annak a fiúnak az esete volt, aki egy oszlopnak ütközött miután elütötte egy snowboardos.
A kelet-európai turisták már a héten elutaztak a Tátrából. Maťašovská szerint az utóbbi napokban nem is történt súlyosabb baleset.
A lesiklópályák tulajdonosai azt sérelmezik, hogy éjszaka zárás után is síelnek a turisták. Az alkohol pedig közvetlenül a hegyoldalon megvásárolható, gyakran a síelők magukkal hozzák. A hegyen azonban már nem avatkozik be a rendőrség, senki nem fújatja meg a síelőket.
A Hegyi Mentőszolgálat vezetője, Martin Kulanga úgy véli, hogy a törvényen kellene változtatni, és létre kellene hozni a hegyi rendőrséget. Velük kapcsolatban nagyon jó tapasztalatai vannak például az olaszoknak.
A belügyminisztérium úgy akadályozná meg a baleseteket, hogy megtiltaná az alkohol árusítását a lesiklópályákon.
„Az egészségügyi tárca ismételten előterjesztette törvénymódosító javaslatát az alkoholtartalmú italokkal való visszaéléssel kapcsolatban” – mondta le Denisa Baloghová rendőrségi szóvivő.
Maťašovská szerint meg kell határozni, hogy az ittas síelő bírságot kapjon-e, elvegyék-e a jegyét, vagy kiutasítsák-e a központból. De hasonlóan segítene a védősisakkal kapcsolatos törvény is.
A jasnái síközpontban az utóbbi időben nem regisztráltak extrémebb eseteket, vannak ugyanis önkéntes járőreik, akik szükség esetén a hegyoldal elhagyására figyelmeztetnek.

Forrás:
http://www.bumm.sk/50660/biztonsagosabb-lett-a-tatra-elmentek-az-orosz-s...

Posted In

Nagy a lavinaveszély a szlovákiai hegyekben

[parameter.sk] Szlovákia valamennyi hegységében harmadfokú lavinakészültség van érvényben. A szél és az alacsony hőmérséklet következtében a 35 foknál meredekebb lejtőkön laza, ezért már a legkisebb terhelés esetén is elindíthatja a lavinát, figyelmeztet a Hegyi Mentőszolgálat a jasnái lavinaközpontja. Néhány esetben spontán lavinaomlás is lehetséges.
Reggel különböző volt az egyes hegyvidékek időjárása – a Fátrában borult volt az idő, helyenként felszakadozó felhőzettel, a Magas-Tátrában is felhős volt az égbolt, az Alacsony- és a Nyugati-Tátrában havazott, helyenként köd volt.
A hegyekben is hideg lett, a hőmérő higanyszála -18 és -9 fok körül mozog, a hegycsúcsokon élénk, erős volt a többnyire északi szél. Az elmúlt 24 órában 15 cm új hó hullott, az elmúlt 4 napban 35-70 cm-rel nőtt a hó vastagsága. Az erős szél miatt hófúvások, átfúvások képződnek, s nem stabil a hótömeg.

Forrás:
http://www.parameter.sk/rovat/regio/2010/12/14/nagy-lavinaveszely-szlova...
Aktuális lavinahelyzet a Magas-Tátrában a Hegyimentő Szolgálat (HZS) honlapján:
http://laviny.sk/index.php?menu=pocasiepohorie&ktore=0

Posted In