Hegymászás

szabályok kempingek hegyi házak

Ezen az oldalon (a szigorú szabályok ismertetése mellett) az interneten fellelhető kalauzokat próbálom összegyűjteni. A linkek forrása az MHSSz oldala. Ha van tudomásod egyéb, használható kalauzról, légy oly kedves és írd meg. Ha van saját falrajzod, leírásod, küldd be, kiteszem! Az információk, tapasztalatok megbeszélésére a hozzászólásoknál vagy a fórumban van lehetőség.

Hegymászással kapcsolatos cikkeinket itt olvashatjátok:
http://www.magas-tatra.hu/cikkek/hegymaszas

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tulajdonképpen nem találom hova írhatnám ezt a kérdést, ezért kerül ide. Ha rossz helyen van majd leveszitek, csak a válaszolás után légyszi:-) Szóval:
Busz menetrendről nem tudtok valamit? Ótátrafüredről szeretnék átjutni a túloldalra Javorinába vagy a határig, de nem találok busz menetrendet, pedig úgy rémlik jár busz méghozzá egész sűrűn. Októberben mennénk és ez alapján tervezzük az útvonalat, szóval ha tud valaki segíteni azt megköszönnénk!

lyukaskéz

"Amibe nem halsz bele, az erősít!"

lyukaskez | 2007, szeptember 8 - 22:48

Szia!
Itt vannak a poprádi busztársaság menetrendjei, pdf-ben:
http://www.sadpp.sk/poriadky.html
Neked a Poprád - Lysá Poľana vonal kell:
http://www.sadpp.sk/cest/pppri/706425.pdf
Valóban hasznos a kérdésed, ezt az oldalt be is teszem a bal oldali linkek közé.

Zoli | 2007, szeptember 10 - 08:49

Nagyon köszönöm:-) Próbálok kiigazodni rajta, éppen a visszautat nézem, de az most már meglesz:-)
Mégegyszer köszi!
"Amibe nem halsz bele, az erősít!"

lyukaskez | 2007, szeptember 18 - 07:49

Betemette őket a lavina

A Nyugati-Tátrában meghalt ma reggel két szlovák sziklamászó, akiket betemetett a lavina. A liptószentmiklósi páros még pénteken indult túrára a Szomorú nyereg irányába, amely végzetes lett számukra, jelentette a Sita hírügynökség.

Mivel nem tértek vissza sötétedésig, barátaik segítséget kértek a hegyiszolgálattól. A szolgálat a rossz időjárási és látási viszonyok, illetve a lavinaveszély miatt megszakította az éjjeli keresést. Ma reggel, kevéssel nyolc óra után mindkettőjüket holtan találták meg a három méteres hóréteg alatt, de már nem adtak életjelt magukról. A mentésben negyven hegyimentő vett részt.

A Magas- és a Nyugati-Tátrában fokozott lavinaveszély van, ezért elrendelték a harmadfokú vészjelzést, ami több mint közepesnek nevezhető az ötfokos skálán. Az erős szél tovább nehezíti a látási viszonyokat.

SITA

sumesz | 2007, december 16 - 02:40

A lavina a világ leggonoszabb dolga. Na jó, az egyik leggonoszabb. Szinte lehetetlen ellene védekezni, és hiába a technikai fejlődés, a túlélés esélyei se sokkal jobbak, mint száz éve.

Zoli | 2007, december 18 - 19:03

Szia Markow ! Enged meg,hogy hozzászóljak a májusban feltett kérdésedre a teherhordással kapcsolatban.Csak azért most,mert csak a mai napon regisztráltam ezen a honlapon.Kiváncsi lennék először is,hogy sikerült e ? Ha már megjártad egyszer kétszer a Zamkovská chatától az utat a Tery chatáig akkor tudod,hogy egy nehezebb hátizsákkal sem könnyű megtenni.Főleg a vizesés előtti és utáni szakaszt ahol például most július elején mikor ott jártunk és odafent már 15-18 fok meleg volt.A hó ott nem olvad el bizonyos szakaszokon és most is eléggé csúszott tehát nem könnyű átjutni.Sok éve járjuk a Tátrát volt módom találkozni fiatal teherhordókkal.Amit csinálnak tiszteletre méltó és nem azért választják Őket mert szlovákok hanem azért,mert jól ismerik a terepet ami nem könnyű és mind fizikai mind szellemi megterhelést igényel.Gondolom Te is ismered a hegymászók tizenegy parancsolatát és tudod miről beszélek.Remélem,hogy egyszer Neked is sikerül.Sok sikert hozzá. Júlia Szlovákiából

S.Júlia | 2010, július 26 - 21:11

Szia Júlia!

Bocsánat, hogy csak most írok, de rég látogattam a honlapot :( :)

Sajnos most nyáron nem sikerült kijutnom, melót találnom hordárként. Több választ kaptam, a legtöbben az állt, hogy már van hordárjuk vagy épp nem üzemelnek.
Köszönöm az infót amit leírtál. Érdekelne még egy két dolog, ha tudsz segíteni vegyél fel skypra: markow33.
Szeretnék kijutni egyszer és kipróbálnám magam hordárként

markow | 2010, október 21 - 09:03