Csökken a látogatók száma a Tátrában

[bumm.sk] "Az eddiginél egyharmadával kevesebb ukrán és orosz látogató várható az ünnepek idején a Magas-Tátrában. Azoknak a keleti vendégeknek ugyanis, akik a schengeni övezethez csatlakozó Szlovákiába készülnek, többet kell várniuk a vízum kiállítására. Sőt, az eddig ingyenes beutazási engedélyért 45 eurót kell fizetniük. Emiatt sokan más célpontot választanak."

A teljes cikk itt olvasható:
http://bumm.sk/index.php?show=14601

Hasonló tendenciáról számol be az Új Szó is:
"Az előző években a Tátrába főleg orosz turisták jártak, de idén már kevesebben foglaltak szobákat. Bendžala szerint karácsonykor és szilveszterkor a tátrai szállodák egyharmada üresen marad. „Az orosz turisták száma elsősorban azért csökkent, mert Szlovákia moszkvai és szentpétervári nagykövetsége a kevés alkalmazott miatt egyre kevesebb vízumot tud kiállítani. Idén például csak december 14-ig fogadják a vízumkérvényeket, a szlovák külképviseleteken ráadásul csak heti három órát dolgoznak” – magyarázta Bendžala. A szövetséghez tartozó szállodák menedzserei szerinte egységesen állítják, hogy az ukránok sokkal gyorsabban megkapják a szlovák vízumot, viszont Szlovákiába csak elenyésző mennyiségű ukrán turista érkezik. A tátrai szállodák főszezonja a turistaforgalom szempontjából csak januárban veszi kezdetét, amikor számos cseh és lengyel turista érkezik. A szövetség adatai szerint az országban 48 ezer szállodai ágy van."

Teljes cikk:
http://ujszo.com/clanok.asp?vyd=20071213&cl=204574

Posted In

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez érdekes, mert soha nem gondoltam volna, hogy az oroszok szeretnek tátrázni:) Szerintem a magyarok mennének a legtöbben (szlovákok és lengyelek után), ha nem lenne ennyire kacskaringós a kijutás.

sumesz | 2007, december 19 - 13:36

Gyanítom, hogy nem ott mozognak, ahol mi :-) (Értsd: mi kempingekben, panziókban, turistautakon, ők hotelekben, bárokban.)

Zoli | 2007, december 20 - 08:37

Igen, de ha ilyen helyeken "mozognak":) akkor igazán nem lehet probléma az a 45 euro, ami plusz költségként jelentkezik számukra... Meg ha jobban belegondolunk, akkor lassan a minőségi szállás/étkezés sem olcsóbb Szlovákiában, mint pl. Olaszországban v. az osztrákoknál. Hmmm... lehet, hogy nem is a 45 euro a probléma, hanem az ügyintézéssel kapcsolatos fáradalmak és/vagy az Alpok csábítása(?)

sumesz | 2007, december 20 - 12:45

Igen, erről lehet szó...

Zoli | 2007, december 20 - 15:33
sumesz | 2007, december 29 - 11:40