A Tátra Magyarországról

Varga Balázs nevű kedves olvasónk küldött néhány remek képet a Tátráról, amiknek az az érdekességük, hogy Magyarországról fotózta őket. Ezekkel szeretnénk boldog új évet kívánni minden kedves olvasónknak.

A Bálványról:

Még egy a Bálványról:

Bánkútról:

Kazincbarcika feletti hegyről:

Kazincbarcikáról:

A Kékes-tetőről:

Posted In

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nagyon jók a képek.

sumesz | 2008, január 2 - 17:15

Hasonló a látványban volt részünk nekünk is amikor bánkúton lábszánkóztunk a cimborákkal :)
valahol le is vannak fotózva papírképen....

+++ Tátra zsír, Nemtátra nemzsír +++

aTeSZ | 2008, január 9 - 21:21

én még nyáron Aggteleken kaptam lencsevégre bár alig láthatóan, egy fél hegyet megmásztam és alig láttam ki a fák közül de sikerűlt. azóta célom a fényképezése. egyszer lemaradtam róla. gyönyörű naplementében látszódott Barcika mellől. és nem volt nálam gép....:) ha nem baj és sikerül, ide felrakom a képet, még nem tudom hogy tudom máshogy:)

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

spetra | 2008, január 12 - 21:29

Nah, addig nézegettem a HTML-es lehetőségeket, amíg eltünt a szövegem:/ Mit is akartam neked mondani (írni)? Hmmm... Jah, igen, ha távoli objektumok fotózása a cél, akkor érdemes hidegfront után probálkozni;)


sumesz | 2008, január 13 - 01:08

köszi:)

spetra | 2008, január 13 - 12:53

A matraberc.hu honlapról:

sumesz | 2008, január 15 - 16:02
sumesz | 2008, január 19 - 12:08

Hú, nagyon szépek! De az első nem a Magas-Tátra, igaz?

rekkared | 2008, január 20 - 20:31

Elméletileg az is ott van... csak nagyon kell szugerálni, hogy megjelenjen:D

sumesz | 2008, január 20 - 23:29

rossz várni hogy elmuljon a szél és eltunjenek a nagy felhok

spetra | 2008, január 27 - 16:53

Keress valami menedéket magadnak, ott átvészelheted a vihart:DDD A tréfát mellőzve: holnap, ragyogó napsütésben, remek fotókat készíthetsz a Tátráról;)

sumesz | 2008, január 27 - 23:03

Mi a Karancsról sasoltuk. xy páratartalom mellett egész tisztán látni. Kár, hogy legutóbb nem volt nálunk fényképezőgép. Próbáltam a távcső lencséjébe fényképezni telefonnal, de nem volt elég türelmem. Szerintem, egészen nyugaton, a Fátrát is láttuk. Tátrából pedig a Kriván volt meghatározó.
Chopok, Poyana, stb... szépen kivehető volt, a Király picit kitakart a lomnici részből, de a csúcsot láttuk. Szinte hihetetlen volt. Akik a hegy alatt laknak azoknak is ritka élmény volt.
Most legalább már tudom, hogy anno, a trajka végétől, amikor hazanéztem, totál más felé bámultam. :-)

Tátra jó, Tátra szép.

MSPORT | 2008, április 27 - 17:15

Nagyon szépek a Magyarországról készített Magas-Tátra képek, bár némelyiken inkább az Alacsony-Tátrát vag a Liptói-havasokat vélem felismerni. Hosszú évek óta reméltem, hogy én is megpillanthatom, és ez idén március 15-én meg is történt! A dolog igazi érdekessége, hogy nem a Bálványról, vagy a Kékesről, Mátra-gerincről, vagy éppen a Börzsönybéli Tátralátóról történt mindez, hanem az M30-as autóútról, Miskolc előtt, Kistokaj környékén! Bp-ről vendégségbe mentünk Miskolcra, de én 2-3 órával később visszamentem a helyszínre, és a Magyas-Tátra bizony még mindig ,,ott volt". Elautóztam Arnót mellé, és a falu széléről, a mezőről - ahol autósok és forgalom nem zavart- gyönyörködhettem a nem mindennapi látványban. Egy ismerősöm, a Tátra kiváló ismerője, akivel többször is másztuk a csúcsokat, mondta még annak idején, hogy Miskolc és Barcika között az országútról látta a Tátrát. Bevallom, nehezen hittem neki, pedig tudtam, hogy nem téveszti össze a Krivánt a Tokaji-heggyel... Igaza volt. Sajnos, távcső nem volt nálam. Egyébként nyugat felé az Alacsony Tátra is szépen látszott, a legszélső minden bizonnyal a Király-hegy volt - amit volt szerencsém biciklivel is megmászni - igen jelentős hóval borítva.

Fogaras | 2008, május 29 - 12:17

Hú, ez nem semmi élmény lehetett :-) Nekem eddig a "rekordom" az ismerősöd által említett Miskolc-Barcika út. Onnan már kétszer is sikerült megpillantani, egyszer pont a téli tanfolyamra mentünk, másodszor pedig pár hete. De azt hiszem, eddig az öcsém a rekorder: ő Miskolcról, a 9-es buszról látta a Tátrát (a Varga-hegyen kanyarog a város felett).

Zoli | 2008, június 4 - 10:54

Nekem is van Miskolcról (Avas) magas tátrás képem, de nem publikálom, mert nem szép. Sőt...
Sajnos nem tudatosan készítettem panorámaképet. Aki kíváncsi megnézheti a honlapkezdeményemen:
http://www.freeweb.hu/tercif/pics/Panorama/pics_panorama1.html

termi | 2008, június 4 - 15:05

Szerintem iszonyat jól néz ki! Pontosan honnan készült?

Zoli | 2008, június 6 - 10:27

Miskolc Avas, 3. ütem. A legészakibb 10 emeletes bérház 8. emeletéről. Ha érdekel valakit felteszem az eredeti méretben is. Úgy talán valamivel több látszik a részletekből.

termi | 2008, június 8 - 14:55

Nem is tudtam, hogy városunkban vannak tátrai panorámával rendelkező lakások :-)
Engem érdekel az eredeti méret, köszi.

Zoli | 2008, június 24 - 13:54

Küldöm az eredeti méretű Miskolc Avasról fényképezett Tátrát!
http://www.tercif.fw.hu/t%E1tra.jpg

termi | 2008, július 6 - 09:39

Zoli!

Itt egy újabb kép a Alacsony, és Magas-Tátráról Miskolc Avasról. Apukám készítette a képet, aki nem mellesleg már elkísért egy pár túrára.

http://www.tercif.fw.hu/DSC04741.JPG
http://www.tercif.fw.hu/DSC04743.JPG

termi | 2008, augusztus 31 - 09:32

Köszi, ezek is nagyon jók!

Zoli | 2008, augusztus 31 - 22:52

Az idokep.hu-n van fent ez a kép:
http://www.idokep.hu/keptar/users/Zajac/ft4880u2ssyhroi5.jpg alatta a köv. megjegyzéssel:
"Bükkszentkereszt (Kis-Dél 666m) háttérben a Tátra"
Szerintem szuper fotó:)

sumesz | 2008, december 29 - 15:27

Hell!

Már több mint 4 hete csönd van az oldalon.
Most megtöröm egy picit a csendet az alábbi linkkel:
http://hirek.csillagaszat.hu/a_het_csillagaszati_kepe/20090120-hetkepe.h...
Hogy miért nagyszerű, az a szövegből kiderül.

Aztán jövő héten megyek egy sétálni a hegyre. Remélem lesz miről beszámolnom.

üdv

termi | 2009, március 18 - 21:38

Köszi a linket, nagyon szép a kép! Én még lógok egy beszámolóval, február végén voltunk a Zöld-tavi háznál. Te hova készülsz?

rekkared | 2009, március 22 - 20:14

Még az októberi havas Poduplaszki-völgy túra leírásával is lógsz :-)
http://www.flickr.com/photos/bogarpat/sets/72157607866492370/

Zoli | 2009, március 23 - 13:08

Még nem tudom merre megyek. Tulajdonképpen bármi jöhet ahová a téli zárlat idején lehet menni. Ebbe természetesen Lengyel is beletartozik. Szívesen megnézném az új Morskie Oko-hoz vezető utat, és persze a tavat is. Majd attól is függ hogy milyen lesz az idő. Sajna most egy kicsit lebetegedtem (pedig nem szoktam) úgyhogy valószínűleg már csak a jövő hétről lesz szó...

Megnéztem a Poduplaszki-völgy túrátokat. Én még nem voltam ott, de ez évre be van tervezve. Kb meddig mentetek fel? A Litvorovy-átjáróig?

üdv

termi | 2009, március 24 - 13:30

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem. Április elején megyünk ki barátnőmmel a Tátrába. Nyáron már voltunk ott , akkor tetszett és ezért is esett újra oda a választás. A mostani szálláshelyünk gondolom általatok ismert Bilikova Chata lesz ( Tarajka ) . Van esetleg ötletetek , véleményetek , egyéb információ ? Érdekelne mely látnivalókat ajánljátok . Hova lenne érdemes túráznunk ezekben az időkben

előre is köszi :)

markow | 2009, március 27 - 11:48

A vízeséseket feltétlen. A szállásotoknál kezdődik a túra útvonal, 3 jelentősebb vízesés van arra. Az első kb15 perc, a harmadik kb 1,5 óra
( a szálláshoz csak siklóval lehet kimenni, ezt kalkuláljátiok bele, nagyon szép hely)
somosi

somosi | 2009, március 27 - 13:51

Még annyit szeretnék hogy Ótátrafüredről érdemes megváltani a felvonó jegyét Hrebienokra ( úgy tudom elég borsos )vagy gyalog is járható ? Nyáron simán felmentünk ha jól emlékszem egy fél órás út volt . Vélemény?

Illetve érdekelne hogy van olyan közlekedés amivel "átugorhatnánk" Lengyelországba? Láttam egy utat Tátralomnic felől Kotline felé , ha azon továbbmegyek ( busszal) akkor áttudok menni ?

markow | 2009, március 27 - 15:56

Kb. a Litvor-tó alatt fordultunk vissza. Az eredeti terv az volt, hogy átmegyünk a Rovátkán, és a Hosszútavi-házban alszunk, de egy szembejövő hölgy mondta, hogy ott most a hó miatt hágóvas-jégcsákány nélkül nem tudunk átkelni. Azt meg nem vittünk, révén október volt :-)
Így addig felmentünk, ameddig az időnk engedte, aztán visszafordultunk.
Itt van amúgy a gps-track:
http://bebop.magas-tatra.hu/szlovakiahegyei/

Zoli | 2009, március 30 - 10:59

A Tarajkára (Hrebienok) vezető ösvény járható gyalog télen is, a hóhelyzettől függően kissé megerőltetőbb, mint nyáron.
Tömegközlekedés szerintem nem megy át Lengyelországba, de közvetlen a határ előtt van a buszforduló, akár át is sétálhatsz :-)
De amúgy lehet, hogy rosszul tudom, és van nemzetközi buszforgalom is arrafelé. Itt a jobb oldali linkek között ott van a Poprádról induló buszok menetrendje, böngészd át, hátha...

Zoli | 2009, március 30 - 11:02

Ha jól emlékszem kb 300SK (10EURO)oda-vissza. Lehet gyalog is, nem nagy távolság, bár csomagokkal elgondolkodtató. Lengyelbe (ahogy vki már írta van nemzetközi (Poprádról), de ha nem megy át a határon (meg ha át megy is) Lengyelbe nagyon jó a tömegközlekedés közvetlen a határtól. "Irány-taxik vannak (kis ford buszok), jól láthatóan ki van rá írva, hogy hová megy. Leszálláskor kell fizetni, de csak ZLOZY-t fogadnak el (nem árt, ha van apró 1-2 Zlozys érme.
somosi

somosi | 2009, április 1 - 10:54

Felmerült egy kérdés! túrák folyamán van arra esély hogy talákozzunk vmi vadálattal , akár egy medvével is? vagy ugye ez a veszély nem fenyeget annyira?

markow | 2009, április 3 - 11:22

Nagyon nem kell izgulni a medvék miatt! Nagyon kicsi az esélye a találkának. Egyébként is elkerülik az emberek járta útvonalat, mert félnek tőlünk. (Meg mi is tőlük)
Zergét lehet látni, de azoktól meg nem kell félni, mert ők sem azok a fajták akik odajönnek hozzád hogy simogasd meg. Zoliéknak volt egy "zergeközeli élményük" arról itt olvashatsz: http://www.magas-tatra.hu/node/160
Én csak egy túrán találkoztam medvével. A képek közt megtalálod: http://www.freeweb.hu/tercif/tura/magastatra/20081019/Pics/index.html

üdv

termi | 2009, április 3 - 22:25

namármost, egyrészről jobb félni,mint megijedni, másrészről egy ember tapasztalata, már bocs, de nem mérvadó.....
Én 3 éve járom a felvidéki hegyeket és kétszer találkoztam medvével (igazival, nem sajt, vagy faszobor formájában). Egyszer az Alacsony-Tátrában egy jelzett úton a településtől 1 órányira, másodszor pedig a Szepes-Gömöri Érchegységben. Mindkétszer váratlan volt a találka és kétesélyes, hogy hogyan reagál a medve. Az Érchegységben elfutott, a Tátrában vagy 5 percig méregettük egymást, sztorim az indexen:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9096946
60. hozzászólás
Leginkább Erdélyben szaporodtak el, de Szlovákiában is az életterüket meghaladó számban élnek, ráadásul az erdőpusztulások következtében jelentősen szűkült az utóbbi években életterük.
Tehát: kicsi az esély, de igenis összefuthatunk velük, ezért jobb ha eleve bekalkuláljuk a lehetőségét és felkészülünk rá. Összefuthatunk velük, főként, ha a természet csodálata folytán csöndben haladunk túránkon, vagy a nagyobb napi táv miatt korán indulunk, vagy későn érkezünk szálláshelyünkre. Továbbá, ha turisztikailag kevésbé felkapott helyeken (Nagy-Fátra, Lucsánszki-Kis Fátra, Érchegység, Alacsony-Tátra bizonyos régiói) túrázunk.
Legfontosabb szabályok: ha támad, nem szabad elfutni, nem szabad fára mászni, le kell feküdni a földre hason, kezünket pedig a tarkón összekulcsolni. Továbbá, hegyekben éjszakázva (már ahol engedélyezett) kötelező az élelem távolabb, fára történő akasztása.
Szlovákiában van farkas és hiúz is, ám ők kimondottan kerülik az embert, minden szituációban, azonban ha bocsokkal vándoló medvével találkozik az ember, a dolog kétesélyes.
Ennyi.

kockasajt | 2009, április 5 - 11:19

namármost abban igazad van hogy jobb félni mint megijedni, és azt hogy mit kell tenni hogyha mégis találkozol medvével (Bár kíváncsi lennék hogy 100 emberből akinek medveközeli élménye van (nem olyan mint Neked, hanem közelebbi) hogy hány ember fekszik le a medvének hason vagy háton...)
de
Én nem mondtam hogy nincs medve.
Ez az oldal a Magas-Tátráról szól.
Én nem azt mondtam hogy ha én még nem találkoztam medvével akkor más sem fog. Pl zergét a 2. túrámon láttam, nem is keveset, de utána legközelebb csak a 10. alkalommal 1db-ot.

Egy kis plusz infó: http://www.tercif.fw.hu/IMG_9783.jpg

Elolvastam a beszámolódat. Izgalmas lehetett...

Egyébként tavaly elég sok hír a medvékről szólt:
pl: http://www.magas-tatra.hu/node/198

Én remélem hogy majd valamikor sikerül medvét fényképeznem (nem az állatkertben, meg a sajton), és azt is remélem hogy nem akkor készül a kép amikor a maci kiveri a gépet a kezemből...

termi | 2009, április 5 - 14:45

namármost:-) ok
tényleg nem mondtad, hogy nincs
tényleg magas-tátra

kockasajt | 2009, április 5 - 20:40

Újra sikerül egy képet készíteni (Miskolc Avas) a tátrákról.
Sajnos megint nem sikerül úgy ahogyan szerettem volna...
Azért kíváncsi lennék hogy ilyen felbontásban milyen kép jöhetne össze a Bükk-ből amikor tiszta az idő.

http://inflamester.extra.hu/picture.php?/1188/category/48

Élményekben gazdag túrázást/mászást kívánok mindenkinek 2010-re is.

csocsesz

termi | 2009, december 30 - 22:58

Egész jó!A kilátóból fényképezted?
Aki készül a Tátrába az vigyázzon magára!!!

"Szerdán a lengyel Tátrában lavina temetett maga alá öt hegymászót, akik közül ketten életüket vesztették. A tátrai önkéntes mentősök tagja, Marcin Witek elmondta, hogy a hegymászókat a 2503 méter magas Rysy (Tengerszem-csúcs) alatt érte a baleset, ketten meghaltak, három társukat sérülésekkel szállították kórházba. A környéken hasonló szerencsétlenség történt 2003-ban, akkor nyolcan vesztették életüket."
index.hu

papa67 | 2009, december 31 - 10:38

Nem a kilátóból fényképeztem hanem bérházból. A legészakibb fekvésű pont 10 emeletesből.

Hát igen ilyen ez a hegymászó szakma... A lavina ellen elég nehéz védekezni- vagy könnyű, ha nem vagy a közelében sem:)

Pont tegnap este kezdtem megnézni a Csoda a Mount Everesten (Szabó Levente emlékére) című dokumentimfilmet.
Nem Tátra, csak a lavináról jutott eszembe.

üdv

termi | 2009, december 31 - 11:51

Kedves Tátralátók!

Én eddig kétszer láthattam.

Az első észlelés alkalmával az Alacsony-Tátra és a Liptói-havasok látszottak egy rétről a Mátrában, útban a Tóthegyes felé. A legérdekesebb az, hogy egy borongós januári napon történt, magas felhőalap mellett. A rét nem lehetett túl magasan, kb. 600 m. Valószínűleg egy légköri jelenség lehet az oka annak, hogy nagyon közelinek hatnak a hegyek, szinte felnagyítva látjuk. Erre a jelenségre hivatkozik a következő írás:

http://www.fsz.bme.hu/mtsz/mhk/csarnok/j/jordank.htm

A második alkalommal 2009. december 30. napján láttam a Fátrát, az Alacsony-Tátrát, a Magas Tátrát és a Szlovák Paradicsomot a Csóványosról. Kb. 10-15 alkalommal jártam a Csóványoson télen, de ez volta az első Tátra látás. Már második hete tartott az inverzió, a Kárpát-medence mélyén szmogos ködfelhő ült meg. Azzal a tudattal indultam el, hogy most biztos sikerül. Rohantam a kilátó irányába. Volt, aki korábban odaért. A toronyból lefelé jövet elvigyorodva mondta "nagy szerencséd van". És valóban, mintha egy függönyt libbentettek volna fel a szokásos, semmibe vesző látvány elől. A kilátóban kb. -10 vagy -15 fok lehetett. A Börzsönyi perspektíva érdekessége, hogy a Liptói-havasokat teljes mértékben eltakarja a Besztercebánya feletti hegy, így a kilátás a Krivánnal indul és a Nagyszalóki-csúcs zárja. Távcsővel jól kivehető a Nagyszalóki-csúcs felett egy másik, ez a Jégvölgyi vagy a Lomnici.

Sajnos csak egy öreg Nikon coolpix (3 megapixel) kompakt gépem van. Ezzel és egy Ofotért távcsővel fotóztam. hamarosan felteszem e szerény termést.

Egyébként nagyon érdekel a Prédikálószékről látható kép. Egyáltalán lehetséges, hogy valaki onnan lássa a Magas-Tátrát? Szerintem a Börzsöny eltakarja.

Üdv.

eszdani | 2010, január 26 - 10:00

Tegnap voltunk Bánkúton, kissé a völgyi ködbe veszően, de tisztán kivehetően látszott a Tátra és a Király-hegy. Sajnos fényképezőgép nem volt nálam.
Amúgy a Földgömb aktuális száma is közöl egy Tátra-fotót, ami Galyatetőről készült.

Zoli | 2010, február 5 - 11:12

Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát.

Those photos are greats. Pole from north side Carpathian Mts., from the City where Apo Bem was born.

Regards

Tak BTW, mam pytanko, czy któryś z "bratanków" mógłby mi podać namiary na sensowny podręcznik do nauki języka węgierskiego?

W czerwcu 2008 roku stanąłem na szczycie Lomnici-csúcs... tak to brzmi mniej więcej w języku Arpada. Widok był piękny. Gerlachfalvi-csúcs ....

Kuba | 2010, június 18 - 23:00