GPS-t kapnak a medvék

[ma.hu, MTI]

Különleges jeladó berendezéssel ellátott nyakörvet kap néhány medve a szlovákiai Magas-Tátrában: ezek segítségével figyelik és értékelik majd a vadőrök a mozgásukat és a viselkedésüket.
"Sikerült GPS-szel felszerelt nyakörveket beszereznünk a medvék megfigyeléséhez. Négy-öt darabot szeretnék felhelyezni. Kapnak majd belőle a vadon élő medvék és a kukázó mackók is. A megfigyelést a nyáron vagy az ősszel szeretnénk elkezdeni" - mondta el Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatótanácsának vezetője.
Majko szerint a nyakövek élettartama négy-öt év, utána maguktól lekapcsolódnak. Minden fél, illetve egész órában sugároznak jeleket, így a vadőrök pontosan fogják tudni, hol tartózkodnak a medvék és hogyan viselkednek. "A medve titokzatos állat, így a megfigyelés révén különböző érdekességeket is felfedezhetünk, amelyről a nagyközönséget is tájékoztatjuk.
"Hasonló módszert használnak a nemzeti parkban a zergék megóvását célzó programban is". A Magas-Tátra a barnamedve természetes élőhelye. Majko szerint a kukázó medvék problémáját kölcsönös tisztelettel meg lehet oldani. "Meg kell tanulnunk együtt élni a medvékkel. Az éttermeknek például el kell zárniuk az ételmaradékot, konyhai hulladékot, amely a legnagyobb vonzerővel bír az élelem után kutató, "kukázó" medvék számára.
Majko szerint a medvék leggyakrabban a turisták által látogatott helyeken kerülnek kapcsolatba az emberekkel, nem pedig olyan részeken, mint a Csendes- (Tichá dolina) vagy a Kapor- (Koprová dolina) völgy, ahol semmilyen csábító szagot nem éreznek, és természetes módon táplálkoznak.

http://tudomany.ma.hu/tart/cikk/h/0/17459/1/tudomany/
Helymeghatarozoval_figyelik_a_medveket_a_Tatraban

Posted In