Körtúrák

Sziasztok.
Kőrtúrát keresnék de nem nagyon találok. Ha valaki tudna segíteni megköszönném. Ha esetleg van több is akkor egy jó nehéz is jöhet. Előre is köszönöm!

Posted In

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szia! A másik témához írt hozzászólásomban említettem a Vörös-torony hágóra vezető túrát: Ótátrafüred – Téry-ház – Vörös-torony hágó – Hosszútavi-menedékház – Ótátrafüred. Felfelé a Kis-Tarpataki völgyben, lefelé a Nagy-Tarpataki völgyben vezet az út. Nagy a szintkülönbség és a hágóban láncos szakasz van, szóval izgalmas. Néha tumultus van a hágóban, mert szép és népszerű út. Csak egy irányba járható.
Ennél hosszabb a Lengyel-nyeregre vezető út: fel a Nagy-Tarpataki völgyben, át a Rovátkán a főgerinc túloldalára, vissza a Lengyel-nyergen és le a Felkai-völgyben. Ennél a túránál kitérőt lehet tenni: a Lengyel-nyeregből fel lehet menni a Kis-Viszokára. Ez is szép túra, és talán kevesebben járják, mint az előzőt.

rekkared | 2008, augusztus 12 - 20:03

http://img7.indafoto.hu/5/1/1821_e0f7a4d0ef9b84b83b693bbf3feb8e6e/288433...
Csorba-tó > Lorentz-hágó > Fátyol-vízesés > Csorba-tó

Csak ajánlani ezt a karikát;)

sumesz | 2008, augusztus 12 - 21:24

A Vörös-torony-hágóról itt egy élménybeszámoló:
http://magas-tatra.hu/node/35
Itt meg egy másik, ami a Rovátkát is érinti:
http://magas-tatra.hu/node/47

Zoli | 2008, augusztus 13 - 12:08

És ez a Csorba-tó > Lorentz-hágó > Fátyol-vízesés > Csorba-tó körtúra mennyire kemény? Azért érdekel, mert idén olyan emberkék jönnek velem a Tátrába, akik még sosem voltak. Így ránézésre azt mondanám, hogy nekik túl nehéz lenne.

loosht | 2008, augusztus 14 - 10:03

Hosszban-szintkülönbségben (kb. 1000 m) a könnyebbek közé tartozik, de a végén a hágó előtt van egy láncos rész, az tapasztalatlan embereknek gondot okozhat, nem is mászótechnikaliag, hanem pszichésen.
Sumesz kollégának itt vannak képei arról a túráról:
http://indafoto.hu/sumesz/alap_album
ilyesmi a mászós rész:
http://indafoto.hu/sumesz/image/224281-4131499a/3894

Zoli | 2008, augusztus 14 - 11:02

Igen, Zoltán megválaszolta, amit én is válaszolhatnék... Annyit azért megjegyeznék, hogy hóban, tehát kb. október végétől (májusig) nem ajánlom olyanoknak, akik kicsit is tériszonyosak, mert a hágón átkelve meredek lejtőn kell leereszkedni, amire ráfagyhat a hó, így tényleg rendkívül csúszós tud lenni ez a rész, amire még ráterhelődhet a látvány (a mélység) is, és bepánikoláshoz vezethet a kirándulás:/

sumesz | 2008, augusztus 14 - 16:38

Kiegészítés: a Lorenz-hágóra is vonatkozik a téli zárlat, tehát duplán nem javasolt a Sumesz által említett időszakban. :-)

rekkared | 2008, augusztus 14 - 16:55

Hi!

Itt van a honlapomból egy részlet:
http://www.freeweb.hu/tercif/tura/magastatra/magastatra.html
Nekem a 3. túrám a Lorenz-hágó átkelése volt. Nem egy túl komoly túra fizikailag, bár ugye ez nézőpont kérdése. Nekem az első túrám volt a legnehezebb, pedig még 1000m szint sem volt az egész (Kőpataki-tó) csak nem az én ütememben haladtam, hanem a többiek után loholtam. A végén ahol már szinte sík terep volt már ott sem bírtam emelni a lábamat. Iszonyatosan elfáradtam. Persze a végén a Lomnici-csúcs és környeezetének látványa visszaadta az erőt. Hozzá kell tenni hogy én előtte, és most sem túrázom a Bükkben, és full amatőrként vágtam neki. Pont a Lorenz-hágó turám után jöttem rá hogy mentálisan nagyon fontos a felkészülés. Persze aki jó kondiban van, annak a Magas-Tátra turistaként nem túl kemény dió. (Persze nem futva) Én magamat állóképességileg kifejezetten gyengének tartom (asztma, allergia), ezért fontos hogy fejben felkészüljek rá. Pl.: tavaly elmentünk a Zöld-tóhoz(nagyon ajánlom). Azt mondtam ha már itt vagyunk, próbáljuk meg a Fehér-tavi-csúcsot. Aha. 2000m-en sem voltunk, de mindenki kidöglött. Persze idő híján is voltunk, mert azért egy napra hosszú ez a túra (én minden túrát 1 nap alatt tudtam le eddig Miskolcról), de az idén meg szeretném csinálni ugyanazzal a csapattal a Fehér-tavi-csúcsot.
Ha már körtúrákról volt szó, az én ajánlatom a 9. túrám volt. Ha megnézed a képeket róla megérted... Mondjuk azt a túrát nem bemelegítő túrának javaslom, mert elég hosszú.
Röviden ennyi:)

termi | 2008, augusztus 14 - 21:49

Szia Termi! Köszi a linket a honlapodra. Tetszenek a fotóid!

rekkared | 2008, augusztus 14 - 22:17

Szia! Ajánlani tudnám a Kőpataki-tó-tol a Nagy-Morgás felé vezető túrát, ami egész lemegy a Zöld-tóig, ahonnan vissza lehet menni a Lomnici parkolóig, vagy fordítva. A Kőpataki tó-tol a Morgás-hágóig kicsi a szinkülönbség, a hágótol akár a Nagy-Morgás(2042m) csúcsra is fel lehet menni kb. 10perc. Innen van egy nagyobb szintkülönbség 400m le a Zöld-tavi menedékházig, közbe lánc, de szerintem nem vészes(Tériszonyos ismerősöm lejött rajta).A háztól pedig végig erdei út vezet a START-ig onnan pedig a parkolóig.

Fucsy | 2008, augusztus 15 - 14:41

Gyenes Tamás Nűnű
Ótátrafüredről érdemesebb a lanovkával meni a Tarajkáig (Hrebienok), kb egy órás út, 270 méter szint megspórolható,é s ha itt jöttök vissza is (mint ahogy a Vöröstorony-hágóba vezető körtúránál) akkor érdemes oda-visza jegyet venni, idén (2008. június) 20 SKK volt a különbözet, és visszaúton nagyon jól fog esni a siklóvonat.

Gyenes Tamás Nűnű | 2008, augusztus 17 - 21:42

termi, nagyon király fotó-gyűjteményed van;)

sumesz | 2008, augusztus 17 - 23:00

Köszi!

De nem sokat teszek fel. Minden túrámról kb 300-500 képet csinálok:)

termi | 2008, augusztus 18 - 21:37