Nemzeti Park

Kicsit bulvár a hír, de sajnos van valóságalapja.

A Magas-Tátra elveszítheti a nemzeti park címet

Könnyen előfordulhat, hogy a Tátrai Nemzeti Park már csak védett terület lesz, és elveszíti a nemzeti park kitüntető címet. Az IUCN szervezet ugyanis, melynek világszerte egyedüliként van joga a nemzeti park cím odaítélésére, levelet küldött a környezetvédelmi miniszternek. Ebben a Tátra területén az utóbbi időben túlságosan is megszaporodott területfejlesztési és vállalkozói aktivitásokra figyelmeztet.

Minderről a szlovák televízió hírműsora számolt be azzal, hogy Szlovákiába küldöttség készül, melynek feladata, hogy felmérje a helyzetet a Magas-Tátrában, és az ott tapasztaltak függvényében esetleg átértékelje a terület „nemzeti park” státusát. Az IUCN küldöttsége egyébként a pusztító szélvihart követően 2004. november 19-én járt a Tátrában és 18 ajánlást fogalmazott meg, melyek arra vonatkoztak, hogy miként lehet elkerülni a terület ellenőrizetlen beépítését. Viszont az, ami most a Tátrában zajlik, ellentétes az akkori ajánlásokkal, áll a miniszternek küldött levélben.
Magas-Tátra városa és az érintett szervek visszautasítják a nemzetközi szervezet vádjait azzal, hogy ők a természetvédelemre vonatkozó előírásokat teljes mértékben betartják. A kulturális tárca szóvivője, Peter Višváder egyébként az STV-nek megerősítette, hogy a miniszter valóban kapott egy ilyen levelet, és a választ pár napon belül elkészítik.

http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=7360&It...

Posted In

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Gyenes Tamás Nűnű
Elég meglepő dolog, és némi továbbelmélkedés után elég érdekes gondolatok jutnak az ember eszébe. A Magas-Tátrához képest a Bükki Nemzeti Park sokkal kevésbé érdemli meg a nemzeti park státuszt. Igazából a Bükkben nincs semmi olyan különleges, ami nemzetközileg is érdekes lenne. Másrészt meg a Bükkben meglehetősen komoly erdőgazdálkodás folyik.
Nagyon nem örülnék neki, ha a Tátra elvesztené a rangját.

Gyenes Tamás Nűnű | 2008, szeptember 21 - 22:38

Kedves Kollega! A Bükk méltóbb a Nemzeti Park címre, mint a Magas-Tátra. Ez pusztán szakmai vélemény.

sumesz | 2008, szeptember 23 - 21:10

Szerintem Tamás arra céloz, hogy természeti szépségek tekintetében a Tátra sokkal jobban áll, mint a Bükk (legalábbis a felszín fölött, mert a felszín alatt már a Bükk nyerne).
Szerinted miért méltóbb a Bükk nemzeti park címre?

Zoli | 2008, szeptember 24 - 10:56

Majd elmondom...
Október 23-24-25-én mit csináltok? Mi megyünk a helyszínre;) Gyertek Ti is!

sumesz | 2008, szeptember 24 - 15:43

Ha minden igaz, akkor Erdélyben leszünk. De köszi az invitálást.
Viszont ha lesz egy kis időd, kifejthetnéd itt a véleményed, hogy minél többen okosodjunk. Köszi. :-)
Ja, és majd írj beszámolót a túráról. Hova készültök?

rekkared | 2008, szeptember 24 - 17:02

Így fejtettem ki:

Szerintem is a Tátra a csúcs a Kárpát-medence hegyei közül, nekem is az tetszik a leginkább, meg szívesebben megyek a Tátrába, mint a Bükkbe, de pusztán szakmai szempontokra korlátozva és nem szubjektív meglátásra azt, hogy melyik méltóbb a nemzeti park címre, akkor értelemszerűen a Bükk az, amelyik ezt a címet egyértelműen megérdemeli (növény és állatvilág, érintetlenség, minimális lakottság). A Magas-Tátrának csak egy szűkebb része (kb. 1/3-a a jelenleginek) tekinthető igazi NP-nak. Egy NP-ban pl. vonat sem nagyon közlekedhet(ne)... A Magas-Tátra NP területén rengeteg szálloda működik, rendszeresen folytatnak ott sporttevékenységet, stb... A Bükki NP-ből ill. annak egy részéről még a turisták is ki vannak tiltva, mert felbecsülhetetlen értékű növényritkaságok és ősfák lakóhelye, amit nyílván védeni kell az ostoba kirándulóktól.

Nemrégiben voltam a Bakonyban. Napokat töltöttünk ott el. Van egy patak, aminek a nevét nem tudom (pedig van neki), s telis de tele van gőtével. Jött a kiránduló család, gyerekek felhúzták a nadrágszárukat és azzal szórakoztak, hogy gőtére vadásztak. Ezektől kell (fegyveresen) megóvni az igazi kincset, a természetet, amit csak úgy lehet, hogy erőteljesen korlátozzuk a szabad mozgást, amint az a Bükki NP-ben is megteszik, amit én Magyarország egyetlen s igazi NP-nak tekintek. Talán még a Balaton-felvidéki NP is, de az sem annyira szigorú, mint a bükki.

Tehát ha valaki egy magyarországi NP-ra azt mondja, hogy nincs ott semmi látnivaló (nemzetközileg érdekes), akkor az tájékozatlan v. csak nem érdekli a természet, a hegyeket inkább csak sportolás céljából keresi fel és nem a természeti értékek megfigyelése számára a fontos, ami ugye nem gond, csak lehetőleg ne hasonlítgasson.

Aztán átolvastam, láttam, hogy ki kellene javítanom, ezért inkább elmentettem, hogy majd legközelebb..:)
****
A mai egyeztetések alapján szombaton Kriván, vasárnap pedig valami kisebb barlangleskelődés lesz (remélem).

sumesz | 2008, szeptember 24 - 22:06

Gyenes Tamás Nűnű
Egri lakosként alapvetően a Bükkbe járok túrázni, a Tátrában évente néhány napot töltök, szigorúan túrázok mindkét helyen, semmi falmászás, barlangászkodás. A két hegység között választani nem tudnék, mindkettő más jellegű, más szépsége van meg. Való igaz, a Bükkben túrázva az ember sokkal inkább érintetlennek érzi, hiszen egy jó 6-8 órás túrán, ha kihagyja a legfrekventáltabb helyeket (Szalajka-völgy, Tar-kő, Bán-kút pl.) akkor 3-4 embernél többel nem találkozik, még jó időben, hétvégén sem, a Magas-Tátra legvadabb, láncos szakaszain három perc alatt többen járnak.
Volt már egyszer szó a Bükk nemzeti park státusának elvételéről, én az akkor megfogalmazott érvekből idéztem. Nemzetközi szinten valójában a Bükk nem jelentős. Nekünk az, mert nincs más, de valójában "csak" egy kis területű középhegység. Védelemre mindenképpen érdemes, de ha Yellowstone, Serengeti nemzeti parkokra gondolunk (amelyek 25-35-ször nagyobbak, a Yellowstone akkor , mint Heves- és Borsod megye együttvéve!), akkor talán érezhetjük, hogy nem egy kategória. A Bükk területe gyakorlatilag megegyezik egyetlen (!) farkasfalka területével, akkor hol itt a változatosság lehetősége?
A Bükk erdő, amit ha békén hagynának, (és nem alkalmaznák a tarvágást még ma is!!!), akkor 30-50 éven belül természetközelivé válna.
A Tátrai Nemzeti Park mellet szól, hogy a képe olyan, mint ahogy a Természet megalkotta. Nem alakították át az élővilágát, tájképét. Nincsenek bányák, a települések is csak a peremén találhatóak. Június 21-én túráztunk, és tele volt mormotákkal, de máskor gyakran láttunk zergéket, mindezen állatok a legmagasabb szintű védettséget kell, hogy élvezzék.

Gyenes Tamás Nűnű | 2008, szeptember 25 - 00:00

Sumesz, még azt szeretném én is hozzáfűzni a dologhoz, hogy egy laikus (mint Gyenes Tamás Nűnű vagy én) számára a Tátra sokkal inkább méltó a nemzeti park címre, mint a Bükk. Mi ugyanis, veled szemben, egyrészt nem vagyunk tisztában a nemzeti parkság kritériumrendszerével, másrészt a Bükk lábánál nőttünk fel, és ami az ember közelében van, azt mindig kevésbé tartja különlegesnek.
Nem akarok belemenni a Bükk kontra Tátra védelme vitába, csak amit én laikusként látok, az az, hogy a Tátrában rengeteg hely van, ahova senki se mehet, illetve a nagyközönség előtt szinte az egész le van zárva az év nagy részében; nagy területein semmilyen emberi tevékenység nincs (olyanokra gondolok, hogy erdőgazdálkodás, autóutak, vadászat, állattenyésztés). Szóval én, mint laikus, Gyenes Tamással értek egyet, de nagyon örülnék, ha leírnád, hogy mik pontosan azok a szakmai szempontok, ami miatt te fordítva gondolod.

Zoli | 2008, szeptember 25 - 08:31

- vasút
- rengeteg település
- sporttevékenység
- felvonók
- siklók
- kiépítettség
- csillagvizsgáló/meteorológiai obszervatórium
- a 2004-es katasztrófa nyomai
- a természetes élővilág lakhelyének folyamatos szűkülése (pl. Csórba-tó luxus szálloda [újáépítés/bővítés])

Egy valódi NP területén ez mind megengedhetetlen. Kicsit utánanézek, mert elkezdett a téma érdekelni:) aztán válaszolok részletesebben is.

Ja, igen, és ami még fontos, hogy a monrachia idején folytatott erdőgazdálkodásnak az lett az eredménye, hogy a természetes növényvilágot (gyakorlatilag a törpe/kúszófenyők szintjéig) lecserélték csak fenyvesre (részben ennek volt köszönhető az 1920(?)-as és a 2004-es katasztrófa is).

És még mielőtt valaki félreérteni, én nem a Magas-Tátra Nemzeti Park státusza ellen vagyok, hanem csak azt állítom, hogy a fentiek miatt ez veszélyben van és a park 2/3-a a címre nem méltó, azt hivatalosan nem nevezhetnénk annak ellentétben a Bükki Nemzeti Parkéval, amelynek területe összességében jobban védve van, mint a Magas-Tátra Nemzeti Park a maga teljességében.

Azt javallom, hogy beszélgetést a helyszínen folytassuk, annak több értelme van;]

sumesz | 2008, szeptember 25 - 10:01

Amúgy őszintén szólva én is meglepődtem, amikor megtudtam, hogy a tátraalji települések is a nemzeti park területén vannak. Sokkal értelmesebb lenne a park határát a tátrai főúttól fentebb meghúzni, és ami kimarad, az védőövezet lehetne. De nem értek hozzá, szóval lehet, hogy nagy baromság, amit írok :-)
A helyszínen sajnos a közeljövőben nem tudjuk folytatni, pedig jó lenne :-(

Zoli | 2008, szeptember 25 - 15:23

Az a feltételezésem, hogy azért húzták meg ott a vonalat, ahol, mert a településeket is védeni óhajtották anno a felelőtlen terjeszkedéstől, stb... Mint azt tudjuk, ez sajnos az utóbbi években (évtizedekben?) erőteljesen áthágásra került. Még új építésű lakóparkot is lehet látni a nemzeti park területén:/


Szeretném leszögezni, hogy nem a lakóparkok ellen vagyok, örvendek neki, ha van fejlődés és az emberek kényelmes környezetben tölthetik idejüket, de egy nemzeti parkban az ilyen tájromboló beavatkozás megengedhetetlen (nem csak szerintem).

sumesz | 2008, szeptember 25 - 21:43

(hanem szerintem is)

Zoli | 2008, szeptember 25 - 23:08

VÉGVESZÉLYBEN A MAGAS-TÁTRA?

Folyamatosan hanyatlik a szlovákiai Magas-Tátra faállományának állapota a 2004-es orkánkatasztrófa óta. A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) vezetői szerint a park hatvanéves története során még soha nem volt olyan súlyos a helyzet, mint idén.

A Magas-Tátra déli lejtőin 2004. november 19-én végigsöprő orkánszerű szélben a TANAP kezelésében lévő 50 ezer hektár egynegyede pusztult el. Azóta szárazság és többször rekordmeleg tizedelte tovább a fenyveseket, átalakult a talaj összetétele és vészesen elszaporodtak a szúrajok. "A nemzeti park megalapítása óta nem volt ilyen nagy a baj" - mondta Peter Fleischer, az országos erdészeti igazgatóság munkatársa.

"A szúinvázót lehetetlen feltartóztatni. A kártevők a legvédettebb területekre is behatoltak, ahová a munkatársaink nem tudnak eljutni" - tette hozzá Peter Liška, a TANAP igazgatója.
A megközelíthetetlen területeken valószínűleg teljesen tönkremegy az erdő. Tavaly kétezer hektárról tüntette el a fenyőket a szú - mondta Liška.

Civil környezetvédők úgy vélik, hogy a nemzeti park vezetői felelősek a kialakult helyzetért. Álláspontjuk szerint a 2004-es természeti csapás után érintetlenül kellett volna hagyni az erdőt, hogy a maga erejéből újuljon meg, a park menedzsmentje viszont a kidőlt fák kitermelése mellett döntött. "Ha nem húztak volna ki minden csonkot, akkor nem lettek volna katasztrofális következményei a viharnak" - mondta Erik Baláž, a VLK környezetvédelmi mozgalom vezetője.

A szlovák kormány 2013-ig összesen 1,5 milliárd koronát fordít a szúinvázió elleni küzdelemre. A Magas-Tátra megmentésére kidolgozott terv szerint lombos fákat fognak telepíteni, amelyek jobban ellenállnak a kártevőknek és a talajban végbemenő változásoknak - mondta Peter Fleischer.

http://bumm.sk/fooldal/1/24909/vegveszelyben-a-magas-tatra.html

sumesz | 2008, december 11 - 11:05

Nem a legszebb látvány volt (2008.10.31):
http://www.tercif.fw.hu/IMG_0071.jpg

Én nem értek hozzá, de ha lombos fákat fognak telepíteni akkor az biztosan jó lesz???
Most LEHET hogy megoldanak valamit, de mi lesz később?
Szerintem megint elkapkodják...

termi | 2008, december 11 - 21:21

Eredetileg is lombhullatók voltak a Tátrában (a kitépődött fenyves nem természetes növénytakaró volt). Talán ha az eredeti növényzetet telepítik vissza, az segít valamennyit (a gyökérzet miatt).

sumesz | 2008, december 12 - 09:35

A Zöld-tónál (kb. 1400 m) lehet megfigyelni, hogy van jópár lombhullató fa. Valószínű a fenyőövezet természetes alsó határa jóval fentebb van, mint ahol a vihar tartolt (kb. 900-1200m).
Thomas Ender XIX. századi tájképein vegyes erdő látható:
http://ender.mtak.hu/index14h.html
Szerintem amúgy ha békén hagynánk az egészet, 100 éven belül biztos kialakulna egy természetes állapot/egyensúly.

Zoli | 2008, december 12 - 11:52

Igen, a szakik is 100 évre becsülik a regenerálódást, de a fő gond az, hogy közben meg éghajlatváltozás is zajlik...
Az eső, hóolvasás, stb... folyamatosan mossa le az amúgy sem jó minőségű termőréteget... Nehéz ügy.
Furcsa, mert már legalább 3-5 méteres fáknak kellene ott lenniük (Zsolttal is pont erről beszélgettünk ottjártunkkor).
Többet költenek a síközpontok fejlesztésére, mint magára a NP védelmére, faújratelepítésre.
Szerintem hibát hibára halmoznak ez ügyben a szlovákok.

sumesz | 2008, december 12 - 15:45

Gyenes Tamás Nűnű
Ne felejtsük el, a szlovák oldal napsütötte déli oldal.

Gyenes Tamás Nűnű | 2008, december 13 - 13:18