Hamarosan elkészül az új pálya Csorbató (Štrbské Pleso) felett

[sielok.hu] Már ezen a héten kész lehet a Csorbató (Štrbské Pleso, 1347 m) feletti Elülső-Szoliszkón (Predné Solisko, 2117 m) épülő legújabb sípálya. A nyár vége óta tartó munkálatok során a jelenlegi 1-es pályával párhuzamos pályát alakítottak ki az üzemeltetők. A tervbe vett hóágyúkból és új liftből idén már nem lesz semmi, talán jövőre megvalósulhatnak.
Az új pálya nyomvonala még a régi időket idézi. Az egykori, 1942-43-ban épített, de azóta már teljesen használaton kívüli pálya nyomvonalán épült az „új” pálya. Egykoron itt három pálya is vezetett le a Csorbai-tóhoz, mára azonban a helyüket benőtte a törpefenyves. A nyári munkálatok kellemes fenyőillattal terítették be a környéket, hiszen a törpefenyőket már a helyszínen feldolgozták, mobil fűrészgépekkel.
A pálya a térképen a nyolcas számot kapja majd, amelynek a felső 1200 méter hosszú része piros besorolást kap, az alsó 600 méteres része, amely jobbára a becsatlakozó pályákkal teremt kapcsolatot, kék jelű lesz. A pálya összesen 320 méter szintkülönbségű, de ebből a fenti piros részen mér 290 métert le lehet síelni.
A Furkota pálya az alatta húzódó völgyről kapta a nevét, és az üzemeltetők szerint a legideálisabb vonalvezetéssel épül, hiszen ezen a helyen marad meg legjobban a természetes hó a Szoliszkó-fennsíkon.
A tervek szerint hóágyúkat és egy új, modern liftet is kapott volna az idén az új sípálya környezete. Az összesen 160-180 millió koronába kerülő beruházás nagyobb kiadással járó részeit már csak jövőre kezdik el építeni. Kezdetnek ez sem rossz, hiszen ne feledjük, több évtizede nem épült új sípálya a Magas-Tátrában.

Eredeti cikk:
http://www.sielok.hu/rovat/hirek/cikk/csorba-to-uj-palya/

Posted In