Hegymászókalauzok az interneten

Komarnicki-kalauz

Abszolút etalon, bár már nem mai írás. A nehézség meghatározására az I-VI-ig terjedő klasszikus, Welzenbach-féle skálát használja:
„0 = Mászás nélküli túrák.
Nehézségei nincsenek.
I. = Könnyű.
A túra nagy részén a kezeket használni kell. Mászóiskolai gyakorlat, a kalauz leírásának a terepre való alkalmazása, tájékozódási képesség a sziklák között és teljes szédülésmentesség nélkül nem végezhető. Tapasztalt, nagyobb tudású túratárs igen hasznos. Igen fontos: a fenti képességekkel rendelkező kezdő hegymászó is csak az I. nehézségű túrával kezdjen! Ha ezt valóban könnyen teljesítette, akkor lépjen egy nehézségi fokkal feljebb! Sok tragédia származott már abból, hogy valaki nem ismerve képessége határait, olyan túrára indult, amely számára teljesíthetetlen nehézségű volt.
II. = Kissé nehéz.
Az előbbieken kívül hegymászótanfolyam elvégzése vagy gyakorlott hegymászóval együtt végzett túrák és ismeretszerzés, valamint a kötélkezelésben való jártasság szükséges.
II.+ = Meglehetősen nehéz.
Magashegyi tapasztalat, kötélbiztosításban és ereszkedésben való jártasság is szükséges.
III. = Nehéz.
A mesterséges segédeszközök használatának gyakorlati tudása, jó mászótechnika, edzettség és teljes önállóság nélkülözhetetlen.
IV. = Igen nehéz.
Csak tökéletes mászótudással, nagy tapasztalattal és megfelelő edzettséggel rendelkezőknek ajánlott. A biztosításra használatos eszközök alkalmazásában tökéletes jártasság szükséges.
V. = Rendkívül nehéz.
Minden mesterséges segédeszköz használatának és felhasználásának ismerete és gyakorlati alkalmazásában teljes biztonság szükséges. A felhasználás nemcsak biztosításra, hanem a mászás segítésére is szolgálhat.
VI. = Szélsőségesen nehéz.
Csak a legteljesebb rátermettség, fizikai felkészülés és tökéletes mászótechnikai ismeretek birtokában végezhető.
VI.+ = Az emberi teljesítőképesség legfelső határa."

(Dr. Komarnicki Gyula: A Magas-Tátra hegyvilága. Budapest, 1978)
Az elektronikus változatot Bácskai Gusztáv és Futó Endre készítette.

A Komarnicki-kalauz 1926-os kiadása
Az elektronikus változatot Futó Endre készítette.

J. Andráši, W. H. Paryski: Magas-Tátra - válogatott hegymászóutak
Az elektronikus változatot Futó Endre készítette.

<>Ta3guide

„A ta3guide projekt fő célja a minden olyan völgy és csúcs feltérképezése, ahol engedélyezett a hegymászás, ezenkívül hasznos információkat kíván adni a sziklamászásról a hegységben.” 2006. júniusában öt völgy dokumentálása állt készen.

Tatry.nfo

„Egy non-profit projekt, amely a Magas-Tátra szlovák részének hegymászóútjait térképezi fel. A fejlesztése rendszeres: minden hónapban új információk kerülnek fel a csúcsokról és útvonalakról.”