A 2008-as nyári szezon baleseti statisztikája Szlovákiában

Tegnapelőtt kikerültek a november elsején véget ért nyári szezon statisztikái a Szlovák Hegyimentő Szolgálat honlapjára (hsz.sk).
A hegyimentők számára ez a szezon semmivel se volt könnyebb, mint az eddigiek. Mivel az időjárás kedvezett a turisztikának, sok látogató érkezett a hegyekbe és így több volt a baleset is.
A hegyimentők összesen 205 esetnél voltak kint, és 226 embernek nyújtottak segítséget, ami 8%-kal több, mint az előző szezonban.
A bajba jutottak ország szerinti megoszlása a következő:
Szlovákia 92, Csehország 50, Lengyelország 48, Németország 10, Litvánia 5, Észtország 3, Írország 2, Nagy-Britannia 2, Magyarország 1, Ausztria 1, Spanyolország 1, Olaszország 1. Tíz esetnél hiányzik ez az adat.
Sajnos nőtt a halálos balesetek száma. A 2007-es nyári szezonban négyen haltak meg hegyi balesetben Szlovákiában, idén heten.
A balesetek között a végtagsérülések dominálnak, főleg a turistautakon; de volt kimerítő, széles körű kutatóakció, barlangi mentés, és sziklafalról való mentés is.
A nyári meleg napok alatt a fő baleseti ok a nem elegendő folyadékbevitel és az erőnlét túlbecsülése, illetve a szabályok megsértése és a jelzett turistautak elhagyása volt, a szezon végén pedig a télies időjárás miatti havas-jeges, csúszós terep.
Teljes cikk:
http://www.hzs.sk/?lang=sk&site=archivsprav&id=950
A statisztikákban szereplő egyetlen dokumentált magyar eset a Kis-Fátrában történt, júniusban egy 62 éves hölgyet kellett ellátni, aki elesett, és nyílt törést szenvedett:
http://www.hzs.sk/?lang=sk&site=archivsprav&id=853

Posted In