Hétfőtől újra járható a Morskie Oko-hoz vezető út

[nyarilap.hu] Szeptember elején zárták le a Magas-Tátra lengyel oldalán a kedvelt kirándulóhelyhez, a Morskie Oko-hoz (Halas-tó) vezető aszfaltozott utat. A lezárást az tette szükségessé, hogy az út minősége az előző évek alatt jelentősen leromlott, és több helyen is ráomlott a hegyoldal az útra. A hegyomlások környékét biztonságtechnikai megoldásokkal kellett megerősíteni az esetleges komolyabb balesetek elkerülésének érdekében.
A munkálatok sokkal jobban haladtak a tervezettnél. A földomlás által veszélyeztetett hat útszakasz közül az idén ötöt sikerült kijavítani. Az eredeti tervek szerint az idén csak három szakasszal végeztek volna. Igaz, hogy a leghosszabb szakasz (kb. 80 méteres) felújítására már nincs idő a tél beállta előtt. Az elképzelések szerint a hiányzó résznek egyből a tél elmúlta után fognak neki, lehetőleg már áprilisban, ha az időjárás is engedi.
A Nemzeti Park képviselői már most megnyugtattak mindenkit, hogy a Lengyel-Tátrában már kultikusnak számító hosszú, ünnepi májusi hétvégén biztos nem lesz lezárva az út. Ez a hétvége különösen népszerű a helyiek körében, ilyenkor hagyományosan 20-30 000 turista keresi fel a Halas-tó környékét.

Forrás:
http://www.nyarilap.hu/hegyek/karpatok/924-hetftl-ujra-jarhato-a-morskie...

Posted In