Szivesen segítek

Mindazoknak akik szívükbe zárták a Magas Tátrát és Szlovákia természet adta szépségeit szívesen segítek.Magyar származású Szlovákiába született Tátra imádó vagyok.Anyanyelvi szinten beszélek szlovákul.Miután 4 évig éltem Poprádon lehetőségem volt jól megismerkedni a Magas Tátra minden "zegzugával".Időnként kisebb magyar turista csoportokat szoktam vezetni.Ha valakinek szüksége lenne elküldeni egy szlovák nyelvű iml-t vágy bármi más segítségre lenne szüksége álok rendelkezésére.Kellemes szép napokat kívánok a Magas Tátrába.

Posted In

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Üdv!
Huhh, ez a segítség jól hangzik. Március közepén szeretnék menni barátokkal Poprád környékére. 3-4 napra terveztük, elvileg szállásunk lesz. Az lenne a kérdésem, hogy hol érdemes a környéken túrázgatni egy-egy napot, mit lehet megnézni hegymászói tapasztalatok, hágóvas, jégcsákány és biztosítás nélkül?
Ha tudnál ebben segíteni, nagyon hálás lennék.
Köszi.
Ano

anoneeemus | 2009, január 18 - 16:06

Szia!
Ezt a sablont kellene lefordítani:

Tisztelt ..........!

Szeretnék szállást foglalni .... fő részére .....-tól .....-ig.
Reggeli, ebéd, vacsora kell.
Reggeli, ebéd kell.
Reggeli kell.
Ebéd, vacsora kell.
Vacsora kell.

Tisztelettel: .................

Előre is köszi a fordítást;)

sumesz | 2009, január 21 - 12:09

Vázeny......!
Rád by som si rezervoval ubytovanie pre .
...osoby,od.....do....
S ranajkami,obedom,vecerou.
S ranajkami(Reggelivel)
S obedom(ebéddel)
S vecerou(vacsorával)
S pozdravom......

Esetleg:dvojlözková izba=Kétágyas szoba
Trojlözková izba=háromágyas szoba
A szobák számát elég számmal írni
Üdv Nóri

Nóra | 2009, január 23 - 00:18

Üdvözöllek! Sajnos nem tudom a szállás helyeteket,sem azt hogy autóval fogtok-e közlekedni.Szerintem ami 3-4 napba beleférhet:
1 nap:Csorba-tó,(Strbské pleso),piros jelzésen a Poprádi tóhoz (az ottani éttermet NEM ajánlom -ez nem vonatkozik a folyadék pótlására).A sárga jelzésen kirándulhattok a Szimbolikus temetőhöz. Kb. 1 órát vesz igénybe. Aztán vissza a Csorbatóhoz,ahol még tehettek egy kényelmes sétát.(ha esetleg megéheznétek ajánlom a Plesnivec éttermet,ami a nagy parkoló elején található.Gondolok itt a vasút végálomása levő parkolóra.Magyar nyelvű étlap,szlovák specialitások. Ha esetleg autó nélkül közlekedtek akkor ugyan ez az útvonal,csak a Poprádi megálótól indulnék.
2.nap:Tátra Füred (Stary Smokovec),onnan gyalog vagy a kötél pályás felvonóval a Tarajkára (Hrebienok).Zöld jelzésen a BÍlik menedékházhoz(Bílikova chata).Sem a konyhájuk,sem a kiszolgálás nem hagy kivetni valót.SŐT!..Onnan a Tarpataki vízesésekhez(Studenovodské vodopády),kék jelzésen a Rainer kunyhóhoz.Érdemes betérni és megkóstolni a páratlan teát.Piros jelzésen folytatni a Zámkovszky menedékházhoz az utat.A fokhagymás levest ki nem hagynám...Onnan vissza Tátra Füredre,de már csak a piros jelzésen (megkerülöd a vízeséseket),vagy folytatnám a piros jelzésen a Kő-pataki menedékhzhoz,amellyet Laci Kulanga-a teherhordéásban az abszolút Ginnesz rekord tartó üzemel.Közelről megcsodálhatod a Lomnici csúcsot,és akár le libeghettek Tátra Lomnicra. Ez viszonylag elég időigényes nap,annak ellenére hogy a menet idő kb:5 óra.
3.nap:Tátra Lomnic után a fő-úton található a Tatranské Matliare.(busszal is megközelíthető.Onnan kék jelzésen el lehet jutni a Zöld tavi menedékházhoz.(Chata pri zelenom plese).Remélem szép időtök lesz,mert ezen a napon valóban szép élményekkel lehettek gazdagabbak!A menedék házban minden alkalommal jól esik a helybéli leves...
Amitt még ajánlanék:Indulás előtt megnézni időjárás és lavína veszély jelentést,jó időben réteges öltözék,napszemüveg. Tátra Füredi (Stary Smokovec) információs irodában Gejza Haak nyugdíjasként dolgozik.(Volt hegyi mentős,hegymászó-pld:Nanga Parbat).Tökéletesen beszél magyarul.
Kívánok napsütéses időben szép napokat a Tátrába. Nóri

Nóra | 2009, január 23 - 20:11

Ez elég kimerítő válasznak tűnik, biztosan megfogadunk néhány tanácsot. Nagyon köszönöm!
Üdv!
Ano

anoneeemus | 2009, január 25 - 21:19

Kedves Nóra,
Mi a tavaszi szünetben mennénk Poprád környékére lakókocsival és kempinget keresünk majd. Az a kérdésem Hozzád, hogy a mi családunk nem szokott nagy túrákat tenni, csak kirándulunk.
Olvastam több fórumon is, hogy vannak olyan helyek, amit a szédülősöknek vagy tériszonyosoknak nem ajánlottak, vagy amikor vasakon kell kapaszkodni és a nem gyakorlott mászóknak félelmetes a dolog. Én totál beszaurusz vagyok, tehát amiket Te ajánlottál, az mezei túra vagy vasas-kapaszkodós?
Köszi a választ!
Üdv:JJ

jackjunior | 2009, március 22 - 12:51

Nóri helyett én válaszolok: amiket ő ajánlott, nem láncos túrák. Viszont az időjárással vigyázni kell. Nem tudom pontosan, hogy mikor van a tavaszi szünet, de gyanítom, hogy húsvétkor. Akkor még a hegyekben télies körülmények lesznek, és szerintem a kempingek se lesznek még nyitva.

Zoli | 2009, március 23 - 13:05

Sziasztok,

szeretnék tanácsot kérni Tőletek, hogy május végén (21-22-23) merre érdemes túrázni a Magas Tátrában? Most mennénk először és ha lehetséges egy komolyabb túra célt szeretnénk kitűzni.Olyan útvonalat szeretnénk ahol tudunk "csúcsot hódítani", van látnivaló bőven és teljesíthető egy nap alatt.

üdv : Péter

Orcsik Péter | 2010, április 19 - 20:24

Szia!
Május végén még tart a téli zárlat:
http://magas-tatra.hu/indulaselott
Szóval egyik csúcsra se mehetsz fel, legalábbis a szlovák oldalon :-(
Javaslom esetleg Lengyelországot, ott mások a szabályok. Május végén talán már fel tudsz menni Zakopaneből a Gáspár-csúcsra (Kasprovy vrch, 1985 m). Az azért is jó, mert ha lassabban haladnál, akkor felvonóval is le tudsz menni. Viszont az állapotokról tájékozódj előtte, mert lehet, hogy még hó lesz.

Zoli | 2010, április 19 - 21:28

Szia Péter!Amit én egy napra ajánlanék azt már megírtam 2009 január 23-án 2.ik napi túra ajánlatként.Kiegészítve azzal hogy a "Zámkovzká" menedékháztól elmannék a Kőpataki házhoz ahonnan fel lehet libegni a Lomnici csúcsra (nem olcsó),vagy felmenni a Lomnici nyeregbe ahonann megcsodálhatod a Kis tarpataki völgyet a Téry menedékházával. Nagy valószínűseggel láthatsz zergéket is.Aztán le Tátra Lomnicra,és vasúttal vagy busszal vissza Tátra Füredre.(7 km). Ugyanezt meg lehett tenni vissza fele is. vagyis a kiinduló pont T. Lomnic. Mindehez kívánom a napsütéses szép időt! Nóra

Nóra | 2010, április 25 - 10:35

Hali mindenkinek!

Furcsa kérdéssel fordulok Hozzátok. Voltam kinn többször is a Tátrában és láttam, hogy a menedékházakba hordárok viszik fel az élelmiszert stb. Szeretnélek titeket megkérdezni, hogy hogyan lehetne oda kijutni dolgozni?
Engem komolyan érdekelne ez a meló :)

Köszönöm előre is a válaszokat

markow

markow | 2010, május 9 - 10:42

Szia markow!

A tavaly Zoli által miskolcon szervezett beszélgetésen Scheirich Lacibácsi szájából hallottam, hogy ezeket a melókat helyi szlovák/lengyel főiskolások/egyetemisták szokták végezni. Persze ez nem zárja ki hogy nem sikerülne egy magyarnak is melót kapnia ott. Bár ha belegondolok egy magyarnak adjon egy szlovák melót a Tátrában???
Ha csak az ember az erejét akarja tesztelni, akkor (biztosan te is láttad) hogy lehet mondjuk egy kis teáért farönköt felvinni. Pl Rysy felé, a Chata pod Rysmy-hez.

Hátha Zoli vagy más többet tud...

Ha sikerül ilyen melót szerezni, mindenféleképpen számolj be róla lécci.

termi | 2010, május 9 - 11:01

Hmmm... ha viszek fel farönköt kapok teát? :) hmmm... ez mondjuk érdekelne, mert "kipróbálnám" magam. Erről tudsz bővebben mesélni? vagy valami elérhetőség?
A hordárhoz meg annyit, hogy én is ettől "félek", hogy inkább helybeliek kellenek oda.

De majd ha találok valamit szólok

Üdv, Markow

markow | 2010, május 10 - 12:01

Biztos vagyok benne, hogy nem kizáró ok, ha nem helyi vagy. Hegymászóoktatónk, Szabó Laci dolgozott hordárként. Konkrétan a Téry-ház gondnoka kérdezte meg tőle, amikor látta, hogy napok óta csak ott lézeng (várta a társát), hogy nem akar-e besegíteni. De azt tudni kell, hogy igen nagy súlyokat visznek. Szerintem írj e-mailt valamelyik háznak, és kérdezz rá. A Zamkovsky, a Téry, a Hosszútavi, és a Rysy alatti jöhet szóba, némelyiknek már itt az oldalon is fent van az elérhetősége:
http://www.magas-tatra.hu/?q=node/19
Ha sikerül valamit összehozni, várom a beszámolót :-)

Zoli | 2010, május 13 - 12:12

Menedékházak a Tátrában.

http://www.hory.sk/index.php?site=prehl_chat.htm

Nóra

Nóra | 2010, május 18 - 16:09

Szia!
Vasárnap szeretnénk indulni a Tátrába 1 hétre. Aggódom, hogy a mostani esős-viharos időjárás után nem veszélyes? Próbáltam utána nézni a neten, de nem találtam infót, szlovákul meg sajnos nem tudok.
A hétvégén voltam a Mecsekben, és láttam a pusztítást, a sok kidőlt fát, kimosott talajt...

mariann0121 | 2010, június 16 - 14:24

Voltatok végül kint? Ha igen, milyen volt?
Én ezt az írást találtam:
"A térségben még mindig sok a hó. Ezek a hómezők, főként a reggeli órákban, kemények és csúszósak lehetnek, ez pedig balesetveszélyes lehet" - mondta Jozef Janiga, a Hegyi Mentőszolgálat igazgatója. Az igazgató arra inti a túrázókat, gondosan válogassák meg felszerelésüket, vigyenek magukkal hótalpakat és/vagy túrabotokat.
http://ujszo.com/online/regio/2010/06/19/a-tatraban-meg-van-ho

Zoli | 2010, június 21 - 14:07

Elhalasztottuk szeptemberre. Remélem akkor több szerencsénk lesz! Köszi az infót, ebből is látni, hogy jobb, hogy nem most megyünk. Párom bírná, de én bizti nagyokat perecelnék :-)

mariann0121 | 2010, június 22 - 07:45

Ma kérdeztem meg egy barátomat aki 3 hete volt bicajjal a Sziléziai-háznál, és mondta hogy nem volt hó, de még hófoltok se nagyon. Csak magasan. Egyébként a webkamerákon is látszik hogy nincs nagyon hó.
http://www.holidayinfo.sk/hu-hu/summer/gallery/?view=703794
Minden nap nézem, de már elég régen nincs változás a hó tekintetében.

termi | 2010, június 22 - 17:50

Ez nem a Magas Tátra
http://www.k2studio.sk/?cube=&lg=cz

Nóra | 2010, június 25 - 16:12
rekkared | 2010, június 28 - 08:12

Szia! Sziasztok!

Szeretném a segítségedet kérni. Még nem jártunk a Magas Tátrában. Szeretnénk Tátralomnicból felmenni a lomnici csúcsra. A kereséseim folytán elég drágának tűnik a csúcsig a jegy. Jól értettem, hogy oda-vissza 33 Euro? Közben vannak állomások, a Kőpataki tó és a lomnici nyereg. Ez a kabinos felvonó 2010-es árai. Vagy van libegő is? Vagy más lehetőség, hogy olcsóbban felmenjünk a csúcsig? Minden tanácsot és megoldást szívesen fogadok. Előre köszönöm a segítségedet, és másét is, ha esetleg segítene!
mareszp

mareszp | 2010, június 28 - 17:35

Árjegyzék
http://www.vt.sk/cenniky/sk/leto/
Csak jó látási viszonyok mellet ajánlom!Kívánok szép időt! Nóra

Nóra | 2010, június 29 - 09:23

Van libegő is kabinos ENCIÁNIG, DE OTT JEGYHEZ JUTNI BAJOS. Előre is lehet jegyet venni.

Bakancsos | 2010, július 4 - 14:24

Igen, ezen az oldalon néztem meg az árakat. Mint írtam, 20 euro meg 13 euro Lomnicról fel a csúcsig? Ez volt a kérdésem! Jól értelmeztem a táblázatot? Van ennél olcsóbb megoldás? m

mareszp | 2010, július 4 - 14:32

Honnan indul a libegő és hol van Encia? Ezzel a hellyel nem találkoztam! Mint írtam, célom a Lomnici csúcs. Köszönöm, hogy mindketten írtatok! m

mareszp | 2010, július 4 - 14:34

Encián a libegő és a nagykabinos felső állomása. Innen indul az egy kabinos a csúcsra. A libegő a volt szakszrtvezeti üdülő mögül indul. A Morava Parkolóból.
A kék sáv jelzés visz az állomásról.

Bakancsos | 2010, július 4 - 14:43

Az állomás a lomnici vasútállomás? Tehát onnan gyalog a kék jelzésen? Mennyi az út? A libegő felvisz a csúcsra? Bocs, hogy ilyen értetlen vagyok, de még nem jártam ott, így kérdezek. Kösz a válaszod és a segítséged. Hol lehet előre jegyet venni? Vagy csak az Encián lehet és időben előbb? m

mareszp | 2010, július 8 - 08:56

Az állomás a vasuti állomás. Kényelmesen 10 perc. A lbegő (kabinos felvonó) az Enciánig visz. Elővétében a lenti pénztárnál - mind kettőnél- lehet venni jegyet.

Bakancsos | 2010, július 9 - 22:04

Kedves Nóra!

Le tudnál fordítani nekem egy rövid levelet?

"Kedves Babic Úr!

Ahogy azt Andrea Brodekovával(limba.com)igyekeztünk megüzenni, szombaton (ha nem késik a vonat) körülbelül 12-kor fogunk megérkezni Velky Slavkovba. Ha odaértünk, keresni fogom, számom: ...

Üdvözlettel

..."

Előre is nagyon köszönöm, sajnos már próbáltam felvenni a kapcsolatot vele angolul és németül, de ezeket az idegen nyelveket nem beszéli.

Eszter

eckó | 2010, július 14 - 08:36

Lefordítom a szoveget,hatha segit.
Ako sme sa už dohodli s Andreou Brodekovou ,snažili sme sa dať na vedomie, že v sobotu (keď nebude meškať vlak)o dvanástej prideme do Velkého Slavkova.Keď prídeme,budem ju kontaktovať.Moje čislo je...

s pozdravom

p.s.udvozlettel www.horolezeckachata.sk

horolezeckachat... | 2010, július 14 - 18:05

A hegymászók és turisták basecampje ,ahol Felsó Smokócon található.A web oldalon a térkép eligazít.
Magyar nyelven is szervezunk beszelgetéseket hegymaszókkal es természetvédokkel.Szivesen látunk minden Magas Tátra imádót.Ha kérdésed van bátran írj!www.horolezeckachata.sk

horolezeckachat... | 2010, július 14 - 18:07

http://www.horolezeckachata.sk/index.php?page=about&lang=sk

Kedves Erika! Szeretném megköszönni a levél fordítását.Azonkívül nagyon szépen köszönöm a nálatok töltött kellemes órákat,és az érdekes programokat,film vetítéseket.Remélem hogy a jövőben is a magyarul beszélő turisták-hegymászók számíthatnak a teljes körű segítségedere.Remélem a közeli viszontlátásra. Üdvözlettel Nóra

Nóra | 2010, július 20 - 12:23

Szia Nora,

Lenne egy keresem hozzad:a baratok terveznek turat a Kasprowy-rol Popradig szeretnenek menni. Tudsz olyan utvonalat javasolni,ami nem veszelyes es semmilyen extra kepzettseg nem szukseges?Tudsz irni szint es km szamot a turahoz? Egyaltalan van arra jol jarhato tura? koszonom a segitsegedet, kerlek valaszt az andreagaal@freemail.hu emil cimre kuldd, ha megoldhato, nagyon szepen koszonom es elnezest,de nincs ekezet a billentyuzeten.

szep estet,

Gaal Andrea

andreagaal | 2010, július 22 - 20:45
termi | 2010, augusztus 31 - 20:25

Sziasztok!
Új vagyok még itt! Szeretek túrázni,de nagy tapasztalatom nincsen! Szeretnék kimenni és meghóditani a Tengerszem-csúcsot!
Szeptember végén tervezem! Érdemes ilyenkor nekivágni? Mert nyáron hatalmas tömegkaland van!

A V8 legyen veletek

Faházas | 2010, szeptember 12 - 23:59

Szia!
Úgy általában érdemes nekivágni ilyenkor, de előtte mindenképp tájékozódj az időjárásról. Pl. most nem biztos, hogy alkalmas erre. Itt vannak egy barátom múlt heti fotói:
http://www.flickr.com/photos/53640338@N02/sets/72157624883390950/
Itt a honlapon jobb oldalon vannak linkek időjárás-előrejelző honlapokra, ill. itt találsz webkamerákat:
http://www.holidayinfo.sk/hu-hu/summer/gallery/?view=703794

Zoli | 2010, szeptember 14 - 07:54