2009.02.10-én óriás lavina volt a Tátrában

Méretei: vastagság 6m, szélesség 300m, hosszúság 800m. A helyszín a Nagy-tarpataki-völgy (Veľká Studená dolina). A hzs.sk szerint két lavina ment le, az első a Veverka-szakadékban (Veverkov žľab), a második kicsit később a Király-szakadékban (Kráľovský žľab). Az utóbbi volt a nagyobb. Szerencsére senki sem sérült meg. Pontosan ezen a helyen 4 évvel ezelőtt lavina vitt el két cseh mászót, akik közül az egyik túlélte a balesetet. Azon a napon több lavinát láttak a Magas- és a Nyugati-Tátrában. Erős szél és havazás volt az oka és a meredek vályúk. A túraútvonalak manapság sok óvatosságot és tudást igényelnek, a helyszíni lavina helyzetértékelés nagyon fontos.

Forrás:
http://www.laviny.sk/index.php?menu=foto&album=96

(Köszönjük a hírt Kócosnak!)

Posted In

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

További részletek egy rajz és időpontok a lavináról (-ákról):
http://www.hzs.sk/data/ViktorKorizek.jpg

Kócos | 2009, február 13 - 13:20

Ez elég durva.
Nem tudom pontosan értelmezni, hogy mi az a piros vonal a völgyben, segítenél? Elérte a turistautat? Jövő hétvégén pont ott akarunk túrázni.

Zoli | 2009, február 14 - 11:21

Szerintem a piros a turistaút, amit elért a lavina.
Kócos

Kócos | 2009, február 16 - 11:23

Ez nem a Magas-Tátrában történt, de sajnálatos esemény:

Halálos lavina Kárpátalján

Három ukrán turistát sodort el egy lavina Kárpátalján, a Pietrosz hegynél. Két turista kiásta magát a hó alól, majd értesítette a hegyi mentőket, akik még keresik a katasztrófa pontos helyszínét.

http://index.hu/bulvar/2009/02/17/halalos_lavina_karpataljan/

sumesz | 2009, február 17 - 09:59

Hali! Tud nekem vki segíteni? Nem nagyon vagyok még annyira járatos a Tátrában , ezért lenne kérdésem ! Április elején megyünk túrázni pár cimbivel és akkor is várhatóak ilyen lavinák? Illetve hány fok körül van a nappali hőmérsékelet? Tudtok ajánlani Hrebienok körül jó túravonalakat egyéb programokat? Köszi

markow | 2009, február 17 - 11:30

Áprilisban még téliesek a körülmények. Június második felében nyitnak a felső, magasabb helyeken levő turistautak (hágók stb.). Addig a hó veszélyes lehet a Tátrában, csak a hegymászásban járatos, tapasztalt turisták tudnak "biztonságosan" mozogni a magasabb térségekben.
Hőmérsékleti adatokat az alábbi linken található webkamerákhoz tartozó hőmérsékleti adatokban találsz és lent a grafikonban.A kép alatt Archív gombra kattintva (persze állítsd be a kívánt dátumot) az archivált képek között megnézheted milyen volt tavaly áprilisban a hőmérséklet.

Kócos

Kócos | 2009, február 17 - 16:02

Néhány saját élmény Kócos kolléga szavainak alátámasztására:
2008. április 26: http://magas-tatra.hu/node/155
2007. április 30: http://magas-tatra.hu/node/104
2006. április 23: http://magas-tatra.hu/node/25

Zoli | 2009, február 17 - 17:00

Lefelejtettem az webkamera elérhetőségét, ahol a hőmérsékleti adatok vannak:
http://www.holidayinfo.sk/hu-hu/winter/resorts/?id=838

Kócos

Kócos | 2009, február 17 - 17:04

Félreértettetek! :) nem vagyok hegymászó csak egy szimpla egyszerű turista . 8fős csoporttal mennénk ki , és csak alacsonyabban mozognánk . Nem tennénk ki magunkat veszélynek. Ezt tudva tudtok ajánlani látnivalókat számunkra ? Nyáron voltam a Hrebienok mellett található vízesésnél , azt ajánljátok április elejére?

markow | 2009, február 17 - 17:44

Kedves markow!

Szerintem nyugodtan nekivághatsz komolyabb túráknak is, mint a Tarpataki vízesés. Az időjárás miatt sem kell aggódni, de fel kell készülni mindenre: Volt úgy, hogy márciusban pólóban mentem fel a Nagy-Tarpataki-völgyben a Hosszú-tavi menedékházhoz, annyira égetett a nap. Viszont olyan is volt, hogy a Kis-Tarpataki-völgyben májusban egy kisebb orkánt fogtam ki a Téry menedékház előtt. Nekem az a véleményem, hogy kicsit tapasztalt, figyelmes kezdők is nekivághatnak ennek a két útvonalnak, egy jó kabát meg bakancs társaságában. Ezen kívül még a Nagyszalóki csúcsot tudom ajánlani, gyakorlatilag a legkönnyebben megmászható hegycsúcs a Tátrában, tiszta időben a Tátrára néző kilátásért megéri.

Tamas.86 | 2009, február 18 - 10:46

A lényeg: ha nincs lavinaveszély, akkor a lezáratlan turistautak bármelyikén kirándulhatsz kedvedre. Ha lavinaveszély van, akkor más a helyzet. A laviny.sk-n tudod megnézni, hogy milyen mértékű a lavinaveszély. A fokozatok értelmezését itt találod:
http://magas-tatra.hu/node/72
Ami a Tamas.86 által javasolt Nagyszalóki-csúcsot illeti, az télen le van zárva, és nem biztatok senkit szabályszegésre.
Egy "kicsit tapasztalt, figyelmes kezdő" pl. lehet, hogy nem hallott még a hópárkányokról, pedig ott találkozhat ilyen formás darabokkal is:
http://www.magas-tatra.hu/szaloki_tel/hoparkany.jpg

Zoli | 2009, február 18 - 15:31