Erdőtűz a Tátrában

[inforadio.hu] A poprádi tűzoltók immár negyedik napja küzdenek a lángokkal a Magas-Tátra több pontján. Az erdőtűz már több mint 100 hektáros területet érint.
A legsúlyosabb helyzetet a Tátralomnic és Zdiar közötti területről, valamint Svit környékéről jelentik. A lángok miatt le kellett zárni a Zdiar felé vezető forgalmas autóutat is.
A tüzet a hadsereg két helikoptere is oltja. A munkálatokat nehezíti az erős délnyugati szél, emiatt a nagy erőfeszítés ellenére a tűz gyorsan terjed. A lángok főleg ott pusztítanak, ahol még nem sikerült felszámolni a 2004-es hatalmas vihar következményeit, a nehezen hozzáférhető területen fekvő, kiszáradt fatörmelék gyufamódjára lobban lángra - nyilatkozta az oltási munkálatokat vezető tűzoltóparancsnok.
A tátrai tűz nem kíméli az elmúlt években kiültetett fiatal erdőt sem. Az elmúlt 4 nap alatt a Magas-Tátra négy különböző helyéről jelentettek tüzet. Erich Lauf járási tűzoltóparancsnok szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a gyújtogatás sem zárható ki, bár erre vonatkozó bizonyítékokat eddig még nem sikerült találni. Az anyagi kár több százezer euróra tehető.
Protics János, Pozsony

Forrás:
http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-274357

Posted In