Könyvújdonságok: Grósz Alfréd, Szlovák Paradicsom

A közelmúltban két könyv is megjelent, ami érdekelhet minden Tátra-járót.
Az egyik Neidenbach Ákos könyve Grósz Alfrédról. Neidenbach Ákos a Magas-Tátra főgerincének egyik első magyar megmászója, a mai napig aktív hegymászó, több hegyi témájú könyv szerzője. (Nem mellesleg mi is vele másztunk először a Tátrában.)
Grósz Alfréd a huszadik század elején élt Késmárkon. Tanár volt, hegymászó és Tátra-kutató. Késmárkon ma is áll az emlékműve. Ő bizonyította be, hogy az első dokumentált tátrai csúcsmászás (Frölich Dávid, 1615) célpontja a Késmárki-csúcs (Kežmarský štít, 2556,4 m) volt. A könyv címe: "Tátránk tudós polihisztora, Grósz Alfréd". A két kötetes, 1150 oldalas mű 6000 Ft-ba kerül.
A másik könyv nem témájával, hanem szerzőjével kapcsolódik a Magas-Tátrához. Nagy Árpád korábban több könyvet is írt a Magas-Tátráról, a hegység nagy ismerője. A Tátra történetéről szóló írása az MHSSz oldalán olvasható:
http://www.fsz.bme.hu/mtsz/mhk/tortenet/tatrator.htm
Ezúttal nem a Tátráról, hanem a Szlovák Paradicsomról írt túrakalauzt, "77 túra a Szlovák Paradicsomban" címmel. A 157 oldalas, színes képmelléklettel és magyar nyelvű turistatérképpel ellátott kalauz a Kornétás kiadónál jelent meg, bemutatója november 20-án lesz egy konferencia keretében az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Házban.

Posted In