Parkolás a Magas-Tátrában

Új rendelet lép életbe július elsejével, amely szerint a Tátrában szállást igénybevevő turistáknak nem kell fizetniük a helyi parkolókban. A csütörtöki poprádi döntés ugyan jó hír a turistáknak, de beláthatóan jelentős bevételtől esik majd el a helyi önkormányzat. Előzetes becslések szerint az ingyenes parkolás körülbelül 70 000 euróval rövidíti meg a város büdzséjét.
A Magas-Tátra az utóbbi években egyre rosszabb téli és nyári szezonokat produkál. A szállóvendégek száma drasztikusan csökkent az utóbbi időben. A csökkenés a tavalyi téli szezonban kezdődött, majd folytatódott a tavalyi nyáron is. Az idei télen még a tavalyi számokat sem sikerült elérniük a hegység szállásainak. Valószínűleg ez a tény is közrejátszhat abban, hogy az önkormányzat hajlandó lemondani a parkolásból származó bevételek egy részéről, hogy ezzel is segítse a komoly visszaesést elszenvedő szállásadókat.
Amennyire jó hír a helyi szállodásoknak, annyira dühítő a környékbeli szállásadóknak, hiszen az ő vendégeiknek továbbra is fizetni kell az óránkénti 1,70 eurós vagy 5,40 eurós napidíjakat a parkolásért. A környező falvak szállásadói a kedvezményes parkolás kiterjesztését kérik.
A rendelet július elsejével lép életbe, a következő módon: minden magas-tátrai szálláshelyen kérni lehet a többpéldányos, számozott parkolási jegyeket. A jegyet ki kell tölteni a szállásadó, a vendég, és a gépjármű adataival, fel kell tüntetni a parkolás dátumát és az utasok számát. A jegyet a parkolóőrnek kell átadni a parkolóban, aki az egyik példányt elveszi, az eredeti példányt pedig ki kell rakni az autóban, jól látható helyen.
Forrás: http://nyarilap.hu/hegyek/karpatok/2880-ingyen-parkolas-a-magas-tatra-sz...

Posted In