Róka a Kis-Tarpataki-völgyben

A hétvégén a Téry-menházban szálltunk meg ismerősökkel. De nem is ez a lényeg, hanem hogy most először láttam rókát a Tátrában. A Téry-hez vezető nagy lejtő előtti vízszintes terepen. Gyorsan fel is tettem róla egy pár képet ideiglenesen: https://picasaweb.google.com/inflamester/2011040203MagasTatraTeryMenhaz#

(Én se láttam még rókát a Tátrában sosem, sőt az 1973-as vadszámlálás sem említ egyet sem, igaz, az már jó régen volt, biztos vannak valahol újabb adatok - a szerk.)

Posted In

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Sziasztok! Én láttam már rókát 2005 júniusában az Omladék-völgyben a Jeges-tó és a Poprádi-tó között úgy félúton. Egy mormota éles füttyögésére lettünk figyelmesek, de meglepetésünkre nem felénk nézett (mert elsőre azt hittük, hogy miattunk fújt riadót), hanem el tőlünk valahova a távolba, ahol egy rókát sikerült felfedeznünk, ami pár száz méterrel odébb haladt, ugrált könnyed mozdulatokkal a sziklás terepen.

Kócos

Kócos | 2011, április 9 - 12:29

Szia!

Nálunk az volt az érdekes hogy a róka ugyan vadászott, de észrevett minket. Nem tört rá a pánik hanem figyelt, közben "vadászgatott". Öten voltunk, ebből azt a 2 embert figyelte aki az úton haladt, 3-an egy kicsit közelebb mentünk hozzá, és 20-25m-es távolságból kb 1 percig nem is ment el.
Én nem ismerem az állatok eloszlását a Tátrában, de az Omladék-völgy ugye jóval ritkábban járt út mint a Kis-Tarpataki-völgy ezért lehet hogy ott több is a vad?

Nálam lassan bővül a látott emlősök fajának száma, már csak a hiúz, a szarvas, farkas, és a medve hiányzik:) (a nagyobbak közül) Valaki már látott a leírtakból valamelyiket a Magas-Tátrában? A medvét már tárgyaltuk, de azt is inkább Romániában és az Alacsony-Tátrában látták az itt hozzászólók.

termi | 2011, április 10 - 15:45

Igen az Omladék-völgyben nem vezet jelzett turistaút így kevesebben mozognak arra, mint a jelölt ösvényeken.
Egyszer a Gerlachfalva mellett sátraztunk és mialatt a sátorállítással foglalkoztunk, késő este, egy fiatal róka jött oda hozzánk. Nem hiszem, hogy veszett volt, inkább valami kaját szeretett volna kapni vagy elcsenni. Jó nagyokat ugrott néha, ha hirtelen mozgás történt feléje, de nem igazán akart elmenni körünkből. Aztán miután mindenki bebújt a sátrába, még hallottuk motoszkálni, de rövidesen elment vagy mi aludtunk el, azt már nem tudom, de reggelre már nem volt ott. Ugyancsak a Tátra alatti falvak mentén az országút szélén, télen az autónk reflektor fényében pillantottam meg, már több mint tíz éve kicsi farkasokat. Persze lehet, hogy kutyák voltak, de az oldalazó mozgásuk, meg a testfelépítésük alapján egyből farkasoknak azonosítottuk őket.
Egyszer meg késő este, Lysá Polana-ról buszoztunk vissza Ótátrafüredre, mikor Tátralomnic előtt, számomra hihetetlen nagytestű és hatalmas agancsú szarvasok ugrottak át a busz előtt, úgy, hogy szinte az út egyik szélének sűrűjéből átrepültek az út másik oldaliba az aszfaltot sem érve. A busz sofőrje vészfékezéssel kerülte el az ütközést, minek köszönhetően az utasok is repültek előre a buszba, már akik nem kapaszkodtak vagy ültek. Ez pontosan egy héttel a nagy tátrai fakidőléses pusztító vihar előtt volt.

Kócos

Kócos | 2011, április 13 - 00:46

Végre láttam MEDVÉT a Magas-Tátrában!
2 ismerősömmel a hét végére Dolomitokat terveztünk, de az idő miatt nem mentünk, viszont ha már nekikészülődtünk akkor csináljunk valamit. Mindhármunk életéből kimaradt a Sasok-útja, úgyhogy nekirugaszkodtunk. Úgy terveztem hogy az első felvonóval felmegyünk a Kasprowy-ra, és onnan végignyomjuk. Sajnos reggel már olyan sor volt a felvonónál, hogy 40 perces várakozás után is csak pár métert haladtunk előre. Úgy döntöttünk, hogy akkor gyalog indulunk neki. Azért elég komoly túra Zakopanéből Zakopánéba érkezni a Sasok útját bejárva, felvonót nélkülözve végigcsinálni. Persze nekünk sem sikerült, hisz 8:30-ra mentünk a felvonóhoz. Szóval meg lehet csinálni gyalog is, csak nagyon korán el kell indulni hozzá. Mi a Zerge-csorbánál a sárga jelzésnél jöttünk le. Úgy számoltuk hogy 20:00-ra leérkezzünk a kocsihoz, mert még haza is akartunk jönni.
Sajnos a Sasok-útja (legalábbis az a szakasza amin voltunk) csalódás volt számomra, legalábbis abból a szempontból hogy sokkal könnyebb mint ahogyan az be van állítva. Egyrészt ennyi embert még életemben nem láttam a hegyen (Egy-két ember miatt hatalmas dugók alakulhatnak ki), másrészt úgy mentünk hogy nem értünk hozzá semmilyen beépített segédeszközhöz (láncok, kapaszkodók). Kivéve amikor elkezdtünk leereszkedni a fent említett Zerge-csorbából. Ott egy 5-10m-es függőleges fal van egy létrával. Azt már kizárólag biztosítással próbáltam volna meg.
A kilátás, a panoráma kifogástalan volt, ragyogó napsütésben túráztunk, és Zakopánéban este még egy korrekt kis vacsit is magunkévá tettünk.
El is terveztük hogy visszamegyünk befejezni a Sasok-útját, vagy újra végigcsináljuk az egészet egyben. Persze a Dolomitok a cél, de jó lenne még az idén ezt is megcsinálni. Hogy keretet adjak az írásnak a medvével kezdtem. Sőt nem is medve, hanem medvék. A két medvét nem sokkal visszább láttam a Murowaniec menháztól kb 50 méterre a turistaúttól. Nem zavartatták magukat egyáltalán. Sajnos mire a teleobimat elővettem beugrottak a törpefenyvesbe, így sajna nem tudtam jó képeket készíteni róluk: https://picasaweb.google.com/inflamester/2011Szeptember3MagasTatra?authu...

termi | 2011, szeptember 4 - 20:23
termi | 2011, szeptember 11 - 21:25

Már volt róla szó, hogy mit kellene tenni ha medvével találkozunk: http://www.howcast.com/videos/100020-How-To-Survive-a-Bear-Attack

termi | 2011, szeptember 11 - 21:35

Helló mindenkinek
Lehet nem a legjobb helyre írok, de előre is elnézéseteket kérem. A kérdésem az lenne, hogy milyen túraútvonalat tanácsoltok január vége felére a Magas-Tátrában. Tavaly voltam fenn a Téry-kunyhónál, bár oda szerintem legközelebb viszek felszerelést is, mivel eléggé csúszós volt. Esetleg tudjátok hol lehet bérelni (vagy érdemesebb venni?) hágóvasat?
Gondolkoztunk most a Zbojnicki házon vagy a Zöldtavin. Ide milyen nehéz feljutni ez időtájt? Vagy ha a Kőpataki házat akarom elérni akkor honnan érdemesebb menni: a Tarajka felől vagy Lomnicról (gyalog gondolom)?
Köszönettel,
Markow

markow | 2012, január 12 - 08:57

Szia!
A Zöld-tavi a legideálisabb téli túracél. Nem túl meredek, könnyen járható (a házat motorosszánnal látják el, ezért karbantartják az utat), és nagyon szép (bár most szombaton a hóvihar miatt egy darab hegyet nem láttunk). A Hosszútavi (Zbojnicka) is jó, egyszerűbb, mint a Téry, mert nincs a végén az a meredek emelkedő. A Kőpatakinál télen még nem voltam, az azért más tészta, mert sípályák vannak mellette, amik mentén nem jó gyalogolni.
Azt sajnos nem tudom, hogy hágóvasat hol lehet bérelni. Ha évente többször mész ilyen helyekre, talán érdemesebb egy egyszerű kötözőset venni, nekem is olyan van. Az automata drágább, és nem lehet akármilyen bakancsra feltenni.

Zoli | 2012, január 17 - 14:26

Szia!

Nem tudom, hogy Pesten élsz-e, ha igen akkor javasolnám neked a Tengerszem Sportboltot, ahol lehet bérelni csákányt és hágóvasat is. Sajnos nem filléres tétel, de nem emlékszem pontosan mennyi. Azt tudom, valamennyi kauciót le kell tenni, de azt visszakapja az ember a végén. A fűzős nem rossz mellesleg csak néha bíbelődni kell vele mert könnyebben ellazul mint a csatos.
Mellesleg járt valaki mostanság fent a Tátrában? Mennyi hó van?

Josef M.Klaempfl | 2012, január 30 - 20:27

Mi kb. két hete voltunk, és hatalmas hó volt, ráadásul egész hétvégén esett.

Zoli | 2012, január 31 - 17:38