Lomnici-nyereg

Havazott a Tátrában

A hvg.hu és a parameter.sk értesülései szerint az 1800 méter fölötti részeken szombattól hó esett a Magas-Tátrában.
A hvg.hu cikke a Gáspár-csúcsot (Kasprowy Wierch, 1987 m) említi (ami egyébként már a Nyugati-Tátrához tartozik), a parameter.sk pedig az Új Szóra hivatkozva azt írja, hogy „szombattól havazik a Magas- és az Alacsony Tátrában 1800 méteres tengerszint feletti magasságban.”
A holidayinfo.sk webkamerája valóban elég zord állapotokat mutatott szombat délután a Lominici-nyeregben (Lomnické sedlo, 2193 m):

Posted In

Idén először síelhető a Lomnici-nyereg

[sielok.hu] Egyre kevesebb hó esik a Magas-Tátrában, de szerencsére a tavalyi szezon azért nem teljesen ismétlődött meg. Tavaly február közepén (február 16.) nyitották meg a Lomnici-nyereg (Lomnické sedlo, 2193 méter) pályáit, úgymond a síelők felelősségére, hiszen az alsóbb részeken olyan kevés volt a hó, hogy még a kövek is kilátszottak. A sors furcsa fintora, hogy a nagy havazást és a jó pályaviszonyokat a március végi havazás hozta meg, így a nyeregben igazából akkor kezdődött csak a szezon, amikor a legtöbb szlovák síterep már bezárni készülődött.
Az idén csak reménykedni lehetett, hogy bőkezűbben bánik a természet a Kőpataki-tó (Skalnaté pleso, 1751 méter) feletti pályával, hiszen itt nem lehet hóágyúzni. A múlt héten végre itt is esett egy kis hó, így január 30-án, vasárnap már lehetett síelni a meredek lejtőn.
Tátralomnic (Tatranská Lomnica) síterepe naponta 9:00 és 15:00 óra között tart nyitva. Mostantól pedig már Szlovákia leghosszabb pályáján is lehet síelni, vagyis akár öt kilométert is csúszhat az, aki elindul a nyereg fekete pályáján, tovább a Kőpataki-tó alatti piros pályán, majd a kék pályán érkezik meg a faluba.

Forrás:
http://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/lomnic-nyitva/

Posted In

A bátraknak már elkezdődött a síszezon a Magas-Tátrában

[sielok.hu] A múlt hét végére már 70-80 cm összefüggő hóréteg borította a szlovákiai Magas-Tátra felsőbb régióit, sőt a szeles időjárásnak köszönhetően helyenként másfél méteres „hótorlaszokba” lehetett süppedni. Ezt a kivételes szeptember elejei helyzetet használta ki néhány szlovák rider, akik a Lomnici-nyereg (Lomnické sedlo) oldalában csúsztak le a szezon első haván.
A síelésre kiéhezett társaság fura pillantásokkal találkozott a tátralomnici parkolóban, amikor lécekkel a hátukon elindultak oda, ahol ilyenkor csak a bakancsos turisták járnak. Eleinte ők sem voltak biztosak benne, hogy ez jó ötlet, de ahogy közelítettek az 1803 méteren található céljukhoz, egyre biztosabbak lehettek abban, hogy ezen a havon már lehet csúszni.
A szezon első síelése végül is összejött, a hó minősége rendben volt, és bizony nem sokan mondhatják el, hogy szeptember elején sikerült síelniük Szlovákiában.


Forrás, galéria:
http://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/szlovak-tatra-sieles-szeptember/

Posted In

Gyenge szezonnal búcsúzik a tél a Magas-Tátrában

[sielok.hu] Hivatalosan ezen a hétvégén lehet még egyet utoljára csúszni a Magas-Tátra két állva maradt síterepén Tátralomnicon és Csorbatónál. Olcsóbb jegyek, friss hó, és csalódás zárja az idei síszezont, hiszen még a tavalyi gyatra szezonnál is kevesebben jöttek idén télen a Magas-Tátrába.

Posted In