Tarpataki-völgy

Két turistautat is lezártak a Magas-Tátrában

[nyarilap.hu] Hídépítés miatt mindkét irányban lezárták a Tátralomnic (Tatranská Lomnica) és a Tarpataki-vízesések (Studenovodské vodopády) közötti kék jelzésű túra utat. A TANAP szakemberei szerint a lezárással kapcsolatos jelzéseket és információs táblákat már kihelyezték. A tervek szerint a híd felújítási munkálatai a nyári csúcsszezonra befejeződnek, a jelenlegi tervek szerint június 15-től újra engedélyezik a túrázást a lezárt szakaszon.
Egy másik szakaszt is lezártak Tátralomnic környékén. Itt a Zöld-tóhoz (Zelené pleso) vezető sárga jelzésű út Zsálya-forrás (vagy Zsázsa-forrás) (Šalviový prameň) és Diák-kút (Študentská studňa) közötti szakaszát zárják le. Ezen a szakaszon a szúinvázióban elpusztult vagy beteg fákat szállítják el. A Zsálya-forrásnál ágazik el egymástól a kék és sárga jelzésű út. A lezárt sárga jelzés helyett a kék jelzésűn kell egy rövid kitérőt tenni, majd a Diák-kútnál a kihelyezett jelzéseket követve visszatérni a sárga jelhez, és innen a megszokott módon folytatni az utat a Zöld-tavi turistaház csodás panorámájáig.
A TANAP szóvivője szerint a Magas-Tátra felsőbb régióiban még most sem olvadt el teljesen a hó. Akik a magasabban található turistaházakhoz indulnak csak megfelelő felszereléssel, –különösen túracipővel– induljanak el!

Forrás:
http://www.nyarilap.hu/hegyek/karpatok/1387-ket-turistautat-is-lezartak-...

Posted In

Téli túra a Téry-házhoz

(Így nyár vége felé jöjjön még egy téli élménybeszámoló, ezúttal Sumesz tollából. A túra időpontja: 2008. március 15.)

Sokat töprengtem azon, hogy miként is kezdhetném a túrabeszámolómat, mert zéró "publicista" tapasztalatom élvezhetetlenné teheti a szösszenetem, ami akár lavinaszerűen kedvszegőként is hathat a tisztelt olvasóra. Tekintse irományomat, illetve tekintsed irományomat – sporttársi tegeződésből – egy könnyed baráti levélnek. Hol is kezdjem? Kezdem az elején. 2004 júliusában szegedi cimborákkal döntöttünk úgy, hogy irány Görögország. Szép volt, jó volt, agysejttemető volt, de csak egy valami volt felejthetetlen, s az az Olimposz. Alföldi (pesti síkságról) gyerekként a budai hegyek látványa is elkápráztatott, de az Olimposz maga volt a geológiai értelemben vett orgazmus. Menetelés fel a hegyre, ahol olyan egyedül van az ember, hogy még önmagában is társra lel (jó értelemben:), s nagyon mélyről feltörő gondolatok megértetik az emberrel, hogy mi az, amit tisztelni kell. A hegyen már eldöntöttük többen is, hogy jövőre irány a Tátra, de szokás szerint semmi nem jött össze a tervezetekből, csak ismét Olimposz, Olimposz, Olimposz. Sajnos v. szerencsére egy kedves csoporttársam felvilágosított arról, hogy a Tátránál nincs szebb, ha tehetem, akkor tartsak velük a legközelebbi kirándulásukon.

Posted In

Évfordulót ünnepelt a Rainer-kunyhó (Rainerova chata)

[nyarilap.hu]

A Magas-Tátra legrégebbi és legkisebb menedékháza idén ünnepli újranyitásának tizedik évfordulóját.
Az előző hétvégén került sor az évforduló hivatalos ünneplésére a Tarajka (Hrebienok) feletti menedékházban. Szombaton 11-kor kezdődött az ünnep egy „teherhordó-próbával”. A legendás tátrai teherhordókhoz hasonlóan, a jelentkezőknek egy hatvan kilogramm súlyú terhet kellett a hátukon elcipelniük, igaz csak 300 méteres távolságra. Később Zárból (Ždiar) és Kassáról (Košice) érkezett gorál népzenét játszó együttesek szórakoztatták a résztvevőket.
A házat még 1863-ban kezdte el építeni Rainer János György, amelyet később róla neveztek el. Az eredeti építkezésnek is megünnepelték a 145. évfordulóját. 1884-ben nem messze a kunyhótól megépítették a Zerge menedékházat (Chata Kamzík) és ezzel megpecsételődött a ház sorsa, innentől már jobbára csak raktárnak használták.
A menedékház 1980-ban szinte teljesen lepusztult, majd később a házat jelenlegi gondnoka, Peter Petras, a korabeli tervek alapján újjáépítette, és 1998. június 13-án ismét megnyílt a nagyközönség számára. A tulajdonos hatalmas lelkesedéssel gyűjti a Tátra relikviáit, amelyeket a kunyhóban állítottak ki. A menedékházban egy büfé is üzemel.

Eredeti hír:
http://www.nyarilap.hu/hegyek/90-karpatok/703-evfordulot-uennepelt-a-mag...

Posted In

Az új tarajkai sikló már úton van

A www.sielok.hu híre:


Lázasan dolgoznak az Ótátrafüred-Tarajka (Stary Smokovec-Hrebienok) siklóvasút felújításán. Szeptember 16-án ünnepélyesen búcsúztatott régi szerelvények helyére hamarosan újak érkeznek Svájcból. Az új vagonokat már november elsején elindították Bernből és várhatóan a hét elején érkeznek meg.
Az 1908-ban épített siklót utoljára 1970-ben újították fel olasz kocsikkal. A mostani szerelvényeket 37 évi szolgálat után cserélik le a svájci-osztrák Garaventa/Doppelmayer közös felvonóira. A jövőben közlekedő kocsikat a Garaventa berni gyárából a hónap elején indították útnak és a tervek szerint november 6. körül kell a Magas-Tátrába érkezniük.
A felvonót üzemeltető társaság kb. 220 millió szlovák koronát költ a felújításokra. A munkával sietniük kell, hiszen a tervezett szezonnyitásra, december 22-re, már üzemelnie kell a felújított siklóvasútnak.


Forrás: http://www.sielok.hu/hirek/20071105siklo.html

Posted In