Jávor-völgy

Új tavat fedeztek fel a Tátrában

[havaslap.blog.hu] Két évvel ezelőtt egy nagyobb kiterjedésű vízfoltot fedeztek fel a Tátrai Nemzeti Park munkatársai a Jávor-völgy (Javorova dolina) közelében. Akkor még nem lehetett biztosan tudni, hogy csak az olvadások után ideiglenesen összegyűlt víztömeget észlelték vagy valami mást. Azóta a vizsgálatok bebizonyították, hogy egy eddig ismeretlen tavat fedeztek fel a környéken, amelynek még neve sincs jelen pillanatban.
Az újonnan észlelt tó vagy tengerszem 1498 méteren, a fenyőerdő magasságban fekszik. A tó kerülete 48 méter, átlagos mélysége 0,54 méter, a legmélyebb részen 1,05 méter. Ezeket az adatokat száraz időszakban rögzítették a szakemberek. Szabad szemmel semmilyen külső patak nem csatlakozik hozzá, amely táplálná a tavat, vagy levezetné a vizét.
A szakemberek szerint annak ellenére, hogy a Tátrában számos tavat és tengerszemet a gleccserek alakítottak ki, az újonnan felfedezett tó nem illik ebbe a kategóriába. Az ismeretlen tó, amelynek az eredetét még vizsgálják, feltehetően nevet is kap majd a közeljövőben. Megközelíteni nem lesz egyszerű, hiszen nem esik közel a magas-tátrai turistautakhoz.
A Tátrai Nemzeti Park vezetője szerint nagyon jó hír, hogy új tó alakult ki a Tátrában, hiszen az utóbbi években gond volt a vízhozammal, szinte alig volt víz a tátrai tavakban. Az idén szerencsére változott a helyzet és például az évek óta alacsony vízszintű Kőpataki-tóban (Skalnaté pleso) is visszaállt a normális vízszint. Hasonló felfedezéseket a jövőben sem lehet teljességgel kizárni, hiszen a Magas-Tátra továbbra is mozgásban van, az igazgató szerint, évente két centiméterrel emelkedik a hegység.

Forrás:
http://havaslap.blog.hu/2010/09/16/tatra_612
http://nyarilap.hu/hegyek/karpatok/3025-uj-tavat-fedeztek-fel-a-magas-ta...

Posted In

Petíció a Tátrai Nemzeti Parkért

[greenfo.hu, mme.hu] A nemzeti park zónahatárait kívánják természetvédelmi szempontból előnytelenül megváltoztatni úgy, hogy azon turisztikai fejlesztéseket lehessen végezni. Elsősorban a sícentrumok bővítése és létesítése a cél a Tátra olyan még érintetlen területein, mint a Poduplaszki-völgy természeti rezervátum (NPR Bielovodská dolina), a Jávor-völgy természei rezervátum (NPR Javorová dolina) és a Surový hrádok. Az érintett területek és a nemzeti park Natura 2000 védelem alatt is állnak! [...]
A vázolt kormányzati szándék megakadályozására a lelkes szlovák természetvédők életre hívtak egy civil kezdeményezést, melynek részeként nemzetközi peticiót kívánnak eljuttatni a Szlovák Köztársaság Kormányához, melyben kérik, hogy: „Akadályozzuk meg a legrégebbi szlovák nemzeti park megsemmisítését!”
Aki egyetért velük, itt tud csatlakozni:
http://www.ekoforum.sk/peticia/stop-destruction-tatra-hu

Forrás:
http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=24290
http://www.mme.hu/hirek/1086-ujabb-veszely-fenyegeti-a-tatrat.html

Posted In

Kerekesszéken a Tátrába

Megnyílt az első turistaút a Tátrában, ami kerekesszékkel is járható. A Rainer-kunyhóhoz (Rainerova chata, 1295 m) vezet Ótátrafüredről (Starý Smokovec, 990 m) a Tarajkán (Hrebienok, 1285 m) át, 4,2 km hosszan. Ez az első a négyből, amit még az idén meg szeretne nyitni a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) és a Hartmann-Rico Társaság. Peter Líška, a TANAP igazgatója elmondta, hogy idén összesen 17 km-t szeretnének megnyitni. Nem mindet a Tátrában: a Pieninekben a Vörös Kolostorhoz (Červený kláštor) vezető 8 km a remények szerint két héten belül elkészül. További két út lesz a Tátrában is: a Jávor- (Javorová) és a Poduplaszki- (Bielovodská) völgyben.
Forrás: sme.sk

Posted In