Ótátrafüred

Majunke Gedeon kiállítás

Maroš Semančík késmárki művészettörténész Hoepfner Guido után feldolgozta a Tátra másik nagy építészének, Majunke Gedeonnak a munkásságát is. A munka eredménye most is egy kiállítás, melynek megnyitója most csütörtökön, délután négy órakor lesz Ótátrafüreden (Starý Smokovec), a Flóra Villában. A kiállítás február 26-ig tekinthető meg.

Majunke Gedeonról:
Építész, több szepesi épület tervezője, pl. a javorinai templom, a tátralomnici mai nevén Lomnica-szálló és az evangélikus templom, az ótátrafüredi Tátra-szálló, az újtátrafüredi régi szanatórium, a tátraszéplaki régi szanatórium, a Csorba-tói nagyhercegi villa -- a Szoliskó, az Öt-tőnál a Téry-menedékház (ezt az MTE építette Pfinn József tervei szerint, de a végén Majunke a veszteségek ellenére saját felajánlása alapján finanszírozta, építése alatt 37-szer járt fenn az Öttó-katlanában), a Nagytarpataki vashíd az Óriás vízesésnél, a Szilágyi Dezső emlék. A gölnicbányaiak megbízták a város közelében lévő tónál Thurzófüred megépítésével. A Szlatinai savanyúvízforrás (Branyiszkó falu mellett) tulajdonosa volt.
Az MKE központi választmányi tagja (Szepesszombat 1889-1913), az építő bizottság vezetője, az Öt-tavi Téry-menedékház gondnoka, a Tátra Osztály választmányi tagja (1889-től), az MKE poprádi ügynökség tagja (1891-től). Az MTE Budapesti Osztály választmányi tagja (1901-től), az MTSz Műszaki bizottság elnökhelyettese (1917-től).
Dőry Gyula javaslatára a Vörös-toronytól DK-re eső névtelen tornyot Majunke-toronynak nevezték el.
Forrás: http://www.fsz.bme.hu/mtsz/mhk/csarnok/m/majunke.htm

Posted In

Szuper síbérlet a Tátrában

[siujsag.blog.hu] A szlovák síterepek egyre több figyelmet fordítanak arra, hogy szolgáltatásaikkal felzárkózzanak az osztrák és az olasz síközpontokhoz. Ennek jegyében az előttünk álló szezonban Slovakia Super Skipas néven új bérletet adnak ki, amellyel 8 síterepen lehet csúszkálni.
Akik régen nem jártak a szlovák sípályákon, bizony, alaposan elcsodálkoznának, ha ismét ellátogatnának egy-egy hajdani kedvenc terepre. Egykor a bérletvásárlás is sok bosszúságot okozott, hiszen ahány hely, annyi kártyát kellett vásárolni. Az utóbbi évtizedben azonban modern jegykiadórendszert alakítottak ki számos helyen, és négy éve bevezettek egy 15 napos bérletet, amelyet több terepen is használhattak a síelők.
A tapasztalatok kedvezőek voltak, ezért úgy döntöttek a legjelentősebb szlovák sícentrumok, hogy bővítik a lehetőségeket. Egyrészt már nem egy, hanem három féle bérletet kínálnak a vendégeknek, másrészt a réginél jóval több síterepen érvényesek az új skipassok. Az egész szezonban korlátlanul felhasználható bérlet mellett van 15 és 10 nap síelést biztosító bérlet is. Utóbbi kettőt akár naponkénti bontásban is igénybe vehetjük, és tetszés szerint mindig másik síterepen. Mindhárom típusból kapható felnőtt, junior és gyermek bérlet.
No, és hogy hol sízhetünk a Slovakia Super Skipass nevű bérlettel? Az Alacsony- és a Magas-Tátra legnagyobb sícentrumai csatlakoztak a kezdeményezéshez: a Park Snow társulás síterepei, Donovaly, Csorba-tó és Velka Rica mellett Tátralomnic, Ótátrafüred (Stary Smokovec), Teplicska (Liptovská Teplicka), valamint a Chopok déli és északi oldalán lévő síközpont. Összesen 83 kilométernyi sípályán síelhetünk ezzel a bérlettel.
A különböző bérleteket december 24-ig elővételben is meg lehet vásárolni, jelentős kedvezménnyel. Például az egész idényre szóló felnőtt bérlet karácsony előtt 290 euróért kapható, utána 330 euróba kerül. A 15 napos bérletért 230 (270), a 10 naposért 200 (230) eurót kell fizetni. Október 15-től a Ticketportal és az Eventim SK partnereinél, a téli szezon kezdetétől pedig a nagyobb síközpontok pénztárainál lehet megvenni a bérleteket.

Forrás: http://siujsag.blog.hu/2010/10/01/szuper_siberlet_a_tatraban

Posted In

Próbaüzemben az ingyenes parkolás a Magas-Tátrában

[nyarilap.hu] Július végéig próbaüzemként működik az ingyenes parkolás a Magas-Tátrában. Legutóbbi írásunk óta egy-két dolog pontosodott, sajnos nem igazán a turistáknak kedvező módon.
A rendelkezés szerint csak azok parkolhatnak ingyen a Magas-Tátrában, akik legalább négy éjszakát foglalnak le valamelyik helyi szálláshelyen. Az indoklás szerint átlagosan ennyi éjszakát töltenek itt az ide látogató turisták …. Vagyis, a mostanában jellemző hosszú hétvégés kirándulások alatt továbbra is fizetni kell a parkolásért.
További pontosítás, hogy az ingyenes parkolás csak Ótátrafüred (Starý Smokovec) és Tátralomnic (Tatranská Lomnica) parkolóiban érvényes.
Tátraváros (Vysoké Tatry) polgármestere bejelentette, hogy a próbaüzem július végéig tart, akkor értékelik majd, hogy a város költségvetése mennyit veszít a kedvezményekkel. Akkor döntenek, hogy továbbra is marad-e az ingyenes rendszer vagy visszatérnek a fizetős megoldáshoz.

Forrás:
http://www.nyarilap.hu/hegyek/karpatok/2880-ingyen-parkolas-a-magas-tatr...

Posted In

Ótátrafüred 1900 körül

Egy szlovák modellező klub érdekes projektbe kezdett. Ótátrafüred (Starý Smokovec) 1910-es állapotát szeretnék megmodellezni. Eddig négy épület készült el: a Villa Adria, a Divald ház, a Gyógyszertár és a Hotel Scepusia.
A projektet itt lehet nyomon követni:
http://www.zakladna.sk/modely_tv_stary_smokovec.html


Frissítés:
A modellek megtekinthetőek az újtátrafüredi (Nový Smokovec) Svišť (Mormota) Étteremben.

Posted In