Zakopane

Ködkísértetet fotóztak a Tátrában

[ozonenetwork.hu] Úgynevezett Brocken-hegyi kísértet (vagy brockeni ködív) fotója látható alább a Lengyel-Tátrából - a felvétel Zakopanéban készült október elején. A ritka légköroptikai jelenség úgy áll elő, hogy a megfigyelő a saját árnyékát látja meg abban a felhőben, ami az alatta levő völgyben vonul el. Az árnyék fejrészét szivárvány veszi körül. Aki ilyet lát, az a hegyekben hal meg a hegymászók között elterjedt hiedelem szerint.

A Brocken-hegyi kísértet légköri fényjelenségnek, más néven fotometeornak számít, akárcsak a szivárvány vagy a délibáb. Úgy keletkezik, hogy a ködcseppeken vagy a felhő vízcseppjein összetevőire bomlik a fény. A jelenséget a ködfoltra vagy a felhőre vetülő fehér ív kíséri.

Forrás:
http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/20101025-brockenhegyi-kisertet-legko...
A hírért köszönet Nórának!

Posted In

233 km-es országúti kerékpáros maraton a Tátra körül

[velo.hu] Augusztus elsején, szombaton kerül sor a szlovák és lengyel területen haladó, Tátra körül megrendezett, 233km-es országúti maratonra, melyhez kedvcsináló gyanánt a velo.hu összeszedte a legfontosabb információkat.
A verseny két távon kerül megrendezésre: a bátrabbak Poprádról kiindulva az egész Tátra megkerülését tűzhetik ki célul maguk elé, melynek során a kerekesek Lengyelország, Zakopane érintésével térnek vissza Poprád városába 233 km megtétele után.
Egy rövidebb, 100km-es távot is kijelöltek azonban a szervezők, melynek rajtja és befutója is szintén Poprádon lesz. A 100km-es táv Poprád – Lysa Polana – Poprad útvonalon halad majd.
A rajtra mindkét táv esetében 8h15-kor kerül sor.

A teljes cikk itt olvasható:
http://www.velo.hu/index.php?modul=hir&kod=6035&katkod=2&kezd=0

Posted In

Enyhe büntetést kaptak a medvegyilkos fiatalok

medvebocsMi is beszámoltunk róla, hogy tavaly októberben a Tátra lengyel részén négy fiatal megölt egy medvebocsot. A 136 cm magas és 46 kilós maci tetemét egy patakba dobva találták meg. A nyarilap.hu értesülései szerint megszületett az ítélet az ügyükben. Hatuknak összesen 1800 zloty (kb. 130 000 Ft) pénzbüntetést kell fizetniük. Ennyi.
(A kép csak illusztráció, egy májusban az Alacsony-Tátrában talált bocsot ábrázol).

Teljes cikk:
http://nyarilap.hu/hegyek/karpatok/
841-zakopane-enyhe-buentetest-kaptak-a-medvegyilkos-fiatalok

Posted In

Háború a krosszmotorosok és a quadosok ellen

A Lengyel Rádió értesülése szerint a zakopanei rendőrség háborút hirdetett a nemtörődöm motocrossosok és quadosok ellen. Ezt segítendő, hegyibringákkal szerelkeztek fel.
Az akcióra azért van szükség, mert sok motoros nagy sebességgel száguldozik az amúgy is zsúfolt Tátra biciklis ösvényein. Marek Kowalik, a zakopanei rendőrség egyik embere elmondta, hogy ezeket a bűnözőket egyszerűen lehetetlen hagyományos módszerekkel (pl. autóval) elkapni.
A bicikliket a határőrségtől kapták, és akit elfognak, azt 1000 zloty-ra (kb. 72e Ft) büntethetik, vagy akár bíróság elé is állíthatják.

Eredeti hír a lengyel rádió honlapján

További ajánlott olvasmány:
Állatok két keréken

Posted In