medve

Favágóra támadt egy medve Szlovákiában

[index.hu, MTI] 2010. április 30. Barnamedve okozott súlyos sérüléseket egy favágónak a szlovákiai Magas-Tátrában. A szlovák sajtó értesülései szerint a férfi megpróbált elfutni a barnamedve elől, az állat azonban harapásaival és karmolásaival súlyos sérüléseket okozott a torkán, a nyakán és a végtagjain. A Javorina (Tatranská Javorina) nevű üdülőfalu közelében történt eset miatt a település önkormányzata az állat kilövését kérte az állami erdőfelügyelőségtől.
Feltehetőleg olyan állatról van szó, amely Lengyelország és Szlovákia között vándorol, és valószínűleg már korábban is megtámadott embereket mindkét országban. Dusan Lacko, Javorina polgármestere szerint a medve szokatlanul agresszív, ezért veszélyt jelent.
Szlovákiában több száz medve él szabadon, és bár normális esetben elkerülik az embert, egyre gyakrabban történnek összetűzések. Lengyelországban enyhébb "ítélet" vár az ilyen állatokra. Altatásban nyomkövetőt kapnak, hogy a természetvédők tanulmányozhassák viselkedésüket, és pontosan követhessék vándorlási útvonalukat. Így még időben tudják figyelmeztetni az érintett településeket, ha valamelyik szóban forgó állat lakott terület felé közelít.

Forrás:
http://index.hu/bulvar/hirek/2010/04/30/favagora_tamadt_egy_medve_szlova...

Posted In

Részeg medvék okoznak veszélyt Szlovákiában

A fákról lehullott rothadó gyümölcsök miatt növekszik a medvetámadás veszélye Szlovákiában. A késő őszi időben különösen a Magas-Tátra veszélyes. Óhegy (Staré Hory) falu környékén már láttak is torkoskodó barnamedvét - közölte a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) erdőökológiai kutatóintézete.
Az állatok előszeretettel dézsmálják a gyümölcsfák alatt rothadó hullott gyümölcsöt, amelynek alkoholtartalma ugyan nem magas, a medvék viszont rövid idő alatt hatalmas mennyiséget tömnek magukba. A megtermett mindenevők az alkohol hatására könnyen elveszíthetik az egyensúlyukat, megszűnik a félénkségük és nem futnak el az ember elől - áll a SAV közleményében.

Forrás: http://index.hu/politika/bulvar/bulvarhirek/368822
(Annyit azért hozzáfűznék, hogy Óhegy -Staré Hory- nem a Magas-Tátrában van, hanem a Nagy-Fátra lábánál, Besztercebánya közelében.)

Posted In

Medve a vasútállomáson

Korábban hírt adtunk róla, hogy lakik egy medve Ótátrafüred (Starý Smokovec, 1010) környékén. A Tatryblogon most fotók jelentek meg róla. A képek a vasútállomásnál készültek, október 10-én délelőtt.
medve Ótátrafüreden
Eredeti cikk, a többi fotóval:
http://tatryblog.sk/?p=587

Posted In

Enyhe büntetést kaptak a medvegyilkos fiatalok

medvebocsMi is beszámoltunk róla, hogy tavaly októberben a Tátra lengyel részén négy fiatal megölt egy medvebocsot. A 136 cm magas és 46 kilós maci tetemét egy patakba dobva találták meg. A nyarilap.hu értesülései szerint megszületett az ítélet az ügyükben. Hatuknak összesen 1800 zloty (kb. 130 000 Ft) pénzbüntetést kell fizetniük. Ennyi.
(A kép csak illusztráció, egy májusban az Alacsony-Tátrában talált bocsot ábrázol).

Teljes cikk:
http://nyarilap.hu/hegyek/karpatok/
841-zakopane-enyhe-buentetest-kaptak-a-medvegyilkos-fiatalok

Posted In