vihar

Nagy károkat okozott a szélvihar Szlovákiában

[mti] "A Magas-Tátrában az elmúlt éjszaka rosszabb volt, mint péntekre virradóra. Az orkán erejű szél sebessége helyenként elérte az óránkénti 170-180 kilométert. Az első becslések szerint a károk összege meghaladja a 100 ezer eurót" - közölte Ján Mokos, Tátraváros (Mesto Vysoké Tatry) polgármestere az MTI tudósítójával telefonon. Hozzátette: arra számítanak, hogy a kár végső összege ennél jóval nagyobb lesz. Számos épület tetőszerkezete is megsérült. Problémák vannak a tátrai fogaskerekű vasúttal is, amely több szakaszon a sínekre dőlt fák és a megsérült villanyvezetékek miatt nem tud közlekedni. A szlovák magashegység közigazgatásilag egy régiónak, Tátravárosnak számít. Szombaton reggel ülésezett a magas-tátrai válságstáb, és vasárnap estig meghosszabbította a korábban kihirdetett vészhelyzetet. Az utakra, sínekre dőlt fák kaotikus állapotokat teremtettek a közlekedésben, ezért a rendőrség felszólította a gépkocsivezetőket: akinek nem szükséges, ne üljön a régióban volán mögé. Szombaton délelőtt a Magas-Tátra gépkocsival nem volt járható. A hegységben tartózkodó turistáknak is azt ajánlották, hogy tartózkodjanak a nagyobb túráktól. A Magas-Tátra déli oldalán 2004. november 19-én a szélvihar több mint 12 ezer hektáron teljesen kidöntötte a fákat, s körülbelül ugyanekkora területen kisebb károkat okozott az erdőben. A szél néhány óra alatt 700-1350 méteres magasságban csavarta ki a fákat. A legmagasabb széllökéseket az erdősáv felső határán, 1480 méteren mértek, a szél sebessége ott elérte a 230 kilométer/órát. Az éjjel hatalmas szélvihar tombolt a kassai és az eperjesi régióban is. A tűzoltóknak elsősorban az úttestre dőlt fákkal és megsérült háztetőkkel voltak gondjaik.
Forrás:
http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5g3_O1zGYOJU7uw3lftVWX...
A TatryBlog bejegyzése szerint szinte egész Szlovákiában vörös riasztás van. A szerző szerint borzasztó már harmadik napja rettegésben élni a folyamatosan tomboló vihar miatt.
Érdekes, hogy mi pedig Miskolc határából láttuk ma délelőtt a Tátrát, annyira kitisztította a levegőt a szél.

Posted In

Megint szélvész pusztít a Magas-Tátrában

[index.hu] A szélvihar miatt rendkívüli állapotot hirdetett ki az egész Magas-Tátra területére Ján Mokoš, Tátraváros (Vysoké Tatry) polgármestere. A város vagyonában eddig 36 ezer eurós kárt okozott az erős szél. Elsősorban a tetőszerkezetekben, ablakokban és párkányokban keletkezett kár. A rendkívüli állapot kihirdetése után azonnal értesítették az idegenforgalmi központokat, iskolákat, óvodákat.
A Meteorológiai Intézet előrejelzése szerint a Magas-Tátra területén szombat reggelig továbbra is erős szél várható, így a válságstáb azt tanácsolja az embereknek, ha nem muszáj, ne hagyják el házaikat és biztosítsák a vagyontárgyaikat.
A sínekre zuhanó fák és faágak miatt néhány helyen le kellett állítani a tátrai villamosvasutat is. A viharos szél miatt leállt a csorbatói síközpont működése, de az előrejelzések szerint a hétvégén újraindítják.
A hegyimentő-szolgálat készenléti állapotot hirdetett az erős szél miatt. Reggeltől erős 75 km/órás szél fúj, a széllökések elérik a 100 km/órát is. A mentőszolgálat figyelmezteti a turistákat, hogy pénteken nem ajánlatos hosszabb túrákra indulni. A turistaútvonalaknak elsősorban az erdei részein kritikus a helyzet, ahol bármikor veszélyt okozhat egy-egy lehulló faág, vagy kidőlt fa.
A Magas-Tátra déli oldalán 2004. november 19-én a szélvihar több mint 12 ezer hektáron teljesen kidöntötte a fákat, s körülbelül ugyanekkora területen kisebb károkat okozott az erdőben. A szél néhány óra alatt 700-1350 méteres magasságban csavarta ki a fákat. A legmagasabb széllökéseket az erdősáv felső határán, 1480 méteren mértek, a szél sebessége ott elérte a 230 kilométer/órát.

Forrás:
http://index.hu/kulfold/2011/04/08/megint_szelvesz_pusztit_a_magas-tatra...

Posted In

Közlekedési káoszt okozott a havazás Szlovákiában

[inforadio.hu] Szlovákiában is komoly fennakadásokat okoz a közlekedésben a sűrű havazás. A Tátra környékén vasárnap este óta több mint 30 centiméternyi hó esett
A legsúlyosabb a helyzet a Szepesség térségében, ahol több kamion keresztbefordult a behavazott, síkos úton, ezért néhány fő útvonalat le kellett zárni. Egy időre lezárták a hegyi átkelőt Dóvalnál (Donovaly, 960 m) és az Ördöglakodalma-hágón (Čertovica, 1238 m) is, mert a nagy mennyiségű hó miatt több fa az útra dőlt.
A Tátra térségében, Poprád környékén több mint 30 centiméternyi hó hullott, és még mindig havazik, az itteni útinform jelentése szerint hatalmas torlódások alakultak ki, számos baleset történt, a forgalom pedig érezhetően lelassult.

Forrás:
http://inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-396481

Posted In

Szélvihar, havazás és árvíz a Magas-Tátra térségében

[ujszo.com] Fákat döntött vagy csavart ki, ágakat tört le az erős szél a Magas-Tátrában az utóbbi órákban. A közlekedésrendészeti ügyelet arra kéri az autósokat, hogy kerüljék a Csorbató (Štrbské Pleso) és Podbanszkó (Podbanské) közti útszakaszt. A hegység legmagasabb területein havazik is, a friss hóréteg vastagsága helyenként az 50 centimétert is megközelíti.
A Poprádi, a Késmárki, a Lőcsei és az Iglói Járásban továbbra is erős szél fúj, az egyes széllökések sebessége a másodpercenként 25-30 métert is eléri.
A késmárki járásbeli Maldur (Podhorany) községben a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék miatt kiépett a medréből a helyi patak, ezért harmadfokú árvízvédelmi készültséget hirdettek.

Forrás:
http://ujszo.com/online/regio/2010/09/01/szelvihar-havazas-es-arviz-a-ma...

Posted In