Halas-tó

Lezárták a Halas-tóhoz (Morskie Oko) vezető utat a Lengyel-Tátrában

[nyarilap.hu] Szeptember eleje óta ismét zárva a Lengyel-Tátra egyik legszebb panorámaútja. A nyári szabadság után folytatódnak a felújítások a turistaúton a Palenica Białczańska-i parkolótól Włosienia-ig. Azok a turisták, akik mostanában készülődnek a Halas-tóhoz (Morskie Oko), egy a már felújított útszakaszon kialakított ideiglenes terelőúton közelíthetik meg azt.
Amennyiben az időjárás is kegyes lesz a munkálatokhoz, a felújítás már szeptember végére befejeződhet. Az új útfelületet azután fektetik le, hogy az összes építési és csatornázási munkával végeztek. A Halas-tó felé vezető turistaút teljes felújítási költsége eléri a 8 millió złoty-t (1,9 milió eurót).

Teljes cikk:
http://nyarilap.hu/hegyek/karpatok/2181-lezartak-a-halas-tohoz-morskie-o...

Posted In

Aktuális hírek a Lengyel-Tátrából

Nagy Árpádtól kaptuk az alábbi hasznos híreket, köszönet értük:
E hét elején voltunk a Lengyel-Tátrában.
2, számomra új információt tapasztaltam, illetve további egyet olvastam a neten.
Az egyik, hogy az időjárás alakulásától függően meghatározatlan ideig (ezen a héten még biztosan) le van zárva a Felső-Kondracka-nyeregről (1765 m) a Giewont-ra (1894 m) vezető kék jelzésű turistaút, a Giewonton lévő kereszt felújítása miatt.
Pontos időpontot nem tudnak, az időjárás alakulásától függ, mikor nyitják meg, mostanában minden nap esik, mi is eláztunk minden nap.
Forrás: http://www.tpn.pl/
A másik, hogy a Sas útnak a Zawrat (2159 m) - Zerge-hegy (2291 m) közötti szakaszát egyirányúsították, csak a Zawratról lehet haladni a Zerge-hegy felé.
Ez ki van táblázva pl. a Zawraton, és azt hiszem, a völgyek bejáratánál lévő jegyárusító pavilonoknál is.
Utánakerestem, ez 2007. július 3.-án vezették be, én előtte 2 héttel voltam ott utoljára, de ezt a hírt csak most tudtam meg.
ha jól láttam, ez a hír nem volt fenn akkor a honlapon, esetleg most fel lehetne tenni, mint ismételt figyelemfelkeltést, pláne a magyar turista elmúlt évi Sas-úton történt balesetére is figyelmeztetve.
Forrás: http://www.alpio.pl/co-nowego/ostatnio-w-gorach/jeden-kierunek-na-orlej-...
Talán sokan nem tudják, hogy folytatódik a Halas-tóhoz vezető aszfaltozott út felújítása is. Emiatt július 1. és augusztus 21. között a Palenica-tisztástól (984 m) a Mickiewicz-vízesésekig (1099 m) vezető útszakaszt csak a lovas kocsik és a gyermekkocsival közlekedő turisták használhatják. A gyalogos turisták a Palenica-tisztásról a régi gazdasági úton juthatnak el a Roztoka menedékházig (1031 m), onnan a zöld jelzésen fel a Mickiewicz-vízesésekig (1099 m), ahonnét a már tavaly felújított úton juthatnak el a Halas-tóig (1395 m).
Forrás: http://www.tpn.pl/

Posted In

Hétfőtől újra járható a Morskie Oko-hoz vezető út

[nyarilap.hu] Szeptember elején zárták le a Magas-Tátra lengyel oldalán a kedvelt kirándulóhelyhez, a Morskie Oko-hoz (Halas-tó) vezető aszfaltozott utat. A lezárást az tette szükségessé, hogy az út minősége az előző évek alatt jelentősen leromlott, és több helyen is ráomlott a hegyoldal az útra. A hegyomlások környékét biztonságtechnikai megoldásokkal kellett megerősíteni az esetleges komolyabb balesetek elkerülésének érdekében.
A munkálatok sokkal jobban haladtak a tervezettnél. A földomlás által veszélyeztetett hat útszakasz közül az idén ötöt sikerült kijavítani. Az eredeti tervek szerint az idén csak három szakasszal végeztek volna. Igaz, hogy a leghosszabb szakasz (kb. 80 méteres) felújítására már nincs idő a tél beállta előtt. Az elképzelések szerint a hiányzó résznek egyből a tél elmúlta után fognak neki, lehetőleg már áprilisban, ha az időjárás is engedi.
A Nemzeti Park képviselői már most megnyugtattak mindenkit, hogy a Lengyel-Tátrában már kultikusnak számító hosszú, ünnepi májusi hétvégén biztos nem lesz lezárva az út. Ez a hétvége különösen népszerű a helyiek körében, ilyenkor hagyományosan 20-30 000 turista keresi fel a Halas-tó környékét.

Forrás:
http://www.nyarilap.hu/hegyek/karpatok/924-hetftl-ujra-jarhato-a-morskie...

Posted In