Zdiar

Szlovákiában már a múlt hétvégén beindult a síidény

[inforadio.hu]Soha ilyen korán még nem lehetett Szlovákiában síelni, mint az idén. A múlt heti erős lehűlésnek és a kiadós havazásnak köszönhetően a hegyekben csaknem egyméteres hóréteg várta a téli sportok szerelmeseit. Az idénynyitót ezúttal nem a Csorba-tónál, hanem a Magas-Tátra keleti részében, Zdiarban tartották, ahol szombaton és vasárnap az összes felvonó üzemelt.
A két nap alatt több mint ezer látogatót fogadtak. Elindították a felvonókat több kisebb árvai és kiszucai síközpontban is. Ilyen korai idénykezdetre még a legidősebb helyi lakosok sem emlékeznek. A szakemberek szerint azonban a korai tél nem lesz hosszúéletű, a következő napokra a meteorológusok érezhető felmelegedést jósolnak, várható, hogy a hóréteg gyorsan fogyni kezd.
A nagy síközpontok a Magas- és az Alacsony-Tátrában ezért inkább kivárnak az idénykezdettel, melyet általában november végére vagy december elejére terveznek. Hasonló volt a helyzet a hétvégén Csehországban is, az ország északi részén több síközpontban már fogadták a sportolni vágyókat, a hegygerinceken több mint egyméteres hóréteg várta sífutás kedvelőit.
Kérdés viszont, mennyire lesz tartós a szokatlanul korai tél. Jó hír azoknak, aki az idén télen a szlovák hegyekbe készülnek: a síbérletek ára tavalyhoz képes csökkent és a szállodák is jelentős engedményeket kínálnak.

Forrás:
http://inforadio.hu/hir/eletmod/hir-309954
(A holidayinfo.sk szerint ezekben a napokban is üzemelnek a pályák Ždiarban:
http://www.holidayinfo.sk/hu-hu/winter/resorts/?id=841 )

Posted In

Erdőtűz a Tátrában

[inforadio.hu] A poprádi tűzoltók immár negyedik napja küzdenek a lángokkal a Magas-Tátra több pontján. Az erdőtűz már több mint 100 hektáros területet érint.
A legsúlyosabb helyzetet a Tátralomnic és Zdiar közötti területről, valamint Svit környékéről jelentik. A lángok miatt le kellett zárni a Zdiar felé vezető forgalmas autóutat is.
A tüzet a hadsereg két helikoptere is oltja. A munkálatokat nehezíti az erős délnyugati szél, emiatt a nagy erőfeszítés ellenére a tűz gyorsan terjed. A lángok főleg ott pusztítanak, ahol még nem sikerült felszámolni a 2004-es hatalmas vihar következményeit, a nehezen hozzáférhető területen fekvő, kiszáradt fatörmelék gyufamódjára lobban lángra - nyilatkozta az oltási munkálatokat vezető tűzoltóparancsnok.
A tátrai tűz nem kíméli az elmúlt években kiültetett fiatal erdőt sem. Az elmúlt 4 nap alatt a Magas-Tátra négy különböző helyéről jelentettek tüzet. Erich Lauf járási tűzoltóparancsnok szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a gyújtogatás sem zárható ki, bár erre vonatkozó bizonyítékokat eddig még nem sikerült találni. Az anyagi kár több százezer euróra tehető.
Protics János, Pozsony

Forrás:
http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-274357

Posted In