Csorbai tó

Egy eurós napijeggyel nyitnak pénteken a szlovák síterepek

[sielok.hu] A tavalyi szezonkezdethez hasonlóan az idén is az egy eurós napidíj tűnik a slágernek a szlovák síterepeken. Pénteken, számos helyen először indulnak be a liftek és csak jelképes összeget kell fizetni. Természetesen a síterepek szombaton is kinyitnak, de ekkor már nem érvényes az egy eurós jegy.
A hét elején 30-40 cm friss hó hullott a Magas-Tátra alatt, jelentősen segítve a hóágyúk dolgát. A Csorbai tónál (Štrbské pleso, 1346 m) már múlt hét óta hóágyúznak, így pénteken biztosan megnyílik az Interski rész, de az üzemeltetők szerint egyre reményteljesebben néz ki az Esíčko rész is, még az is lehet, hogy itt is sikerül rendbe tenni a pályákat. A Szoliszkó (Predné Solisko, 2093,3 m), oldalában ilyenkor még korai lenne síelni, erre valószínűleg karácsonyig várni kell.
A Magas-Tátra másik oldalán, Tátralomnic (Tatranská Lomnica, 850 m) felett is dübörögnek a hóágyúk. Most már van honnan vizet szerezni, hiszen a korábbi 40.000 köbméteres víztározó helyett már 115.000 köbméteres kapacitás segítheti a hóágyúkat. Itt közvetlenül a falu feletti pályákat lehet majd használni, a Lomnici-nyereg megnyitására még várni kell.

Forrás:
http://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/szlovak-nyitas-egy-euro/

Posted In

Ingyenes síeléssel kezdődik a szezon a Magas-Tátrában

Kissé késve, de a magas-tátrai pályák közül az idén is a csorbai tavi (Štrbské Pleso) nyit ki először. Az idei szezon dicsőségét már Zdiar elorozta az október 17-i nyitással, amely azonban csak egy röpke ideig tartott. A Csorbai tónál 2002 óta nem fordult elő, hogy ilyen későn kell kezdeni a szezont, vagyis hogy csak decemberben lehet először síelni. A síterep tájékoztatása szerint a hóágyúkat múlt hét szerdáján üzemelték be először, de akkor rövid próbálkozás után inkább megvárták a hétvégi lehűlést, amely pontosan megérkezett, ahogy a szlovák meteorológusok megígérték. Jelenleg az Interski és Esíčko pályákat lövik folyamatosan a hóágyúk, és ezeken a pályákon már legalább hetven centiméteres a hóréteg vastagsága, amelyben egyre nagyobb a természetes hó aránya, köszönhetően az előző napok havazásainak. A két pálya közül az Interski a mai nyitónapon már a nagyközönség rendelkezésére áll, mégpedig teljesen ingyen. Tehát beindul a szezon, igaz még csak a háromszemélyes ülőlift és a gyereklift szállít síelőket. A Szoliszkóra közlekedő négyszemélyes is üzemel majd, de csak turistákat szállít, a mellette található pályák csak később üzemelnek.
Tátralomnicon, hasonlóan más slovákiai síterephez, pénteken egy euróért lehet majd síelni a Čučoriedky és a település közötti pályán.

Forrás: http://sielok.hu

Posted In

Ismét lehet csónakázni a Csorbai tavon

A tavalyi újrakezdés után idén is folytatódhat a csónakázás a magas-tátrai tavon.
2009. június 16-tól szezon végéig minden nap reggel kilenc és este hat óra között hét vízi járművel várja a vendégeket az a cég, amely a tátralomnici felvonókat is üzemelteti. Ha valaki nem szeret evezni, az háromnegyedórára evezőst is bérelhet 10 euróért.
Az idén egy kisebb csónak bérlése (max. három fő) 9 euró, egy nagyobb csónaké (max. öt fő) 13 euró. Egy kenu kölcsönzése (max. három fő) 13 euróba kerül. Ezekkel a díjakkal 45 percig lehet bérelni a járműveket, minden további megkezdett 15 perc 5 euróba kerül. A kölcsönzéshez igazolvány vagy útlevél szükséges.

Forrás: http://nyarilap.hu

Posted In