Szlovákiában már a múlt hétvégén beindult a síidény

[inforadio.hu]Soha ilyen korán még nem lehetett Szlovákiában síelni, mint az idén. A múlt heti erős lehűlésnek és a kiadós havazásnak köszönhetően a hegyekben csaknem egyméteres hóréteg várta a téli sportok szerelmeseit. Az idénynyitót ezúttal nem a Csorba-tónál, hanem a Magas-Tátra keleti részében, Zdiarban tartották, ahol szombaton és vasárnap az összes felvonó üzemelt.
A két nap alatt több mint ezer látogatót fogadtak. Elindították a felvonókat több kisebb árvai és kiszucai síközpontban is. Ilyen korai idénykezdetre még a legidősebb helyi lakosok sem emlékeznek. A szakemberek szerint azonban a korai tél nem lesz hosszúéletű, a következő napokra a meteorológusok érezhető felmelegedést jósolnak, várható, hogy a hóréteg gyorsan fogyni kezd.
A nagy síközpontok a Magas- és az Alacsony-Tátrában ezért inkább kivárnak az idénykezdettel, melyet általában november végére vagy december elejére terveznek. Hasonló volt a helyzet a hétvégén Csehországban is, az ország északi részén több síközpontban már fogadták a sportolni vágyókat, a hegygerinceken több mint egyméteres hóréteg várta sífutás kedvelőit.
Kérdés viszont, mennyire lesz tartós a szokatlanul korai tél. Jó hír azoknak, aki az idén télen a szlovák hegyekbe készülnek: a síbérletek ára tavalyhoz képes csökkent és a szállodák is jelentős engedményeket kínálnak.

Forrás:
http://inforadio.hu/hir/eletmod/hir-309954
(A holidayinfo.sk szerint ezekben a napokban is üzemelnek a pályák Ždiarban:
http://www.holidayinfo.sk/hu-hu/winter/resorts/?id=841 )

Posted In