Tarajka

II. Erzsébet szlovákiai látogatása – újabb részletek

Az angol királynő október 23-át a szlovák fővárosban, Pozsonyban tölti, másnap azonban a Magas-Tátra környékén lehet vele találkozni. Reggel Ivan Gašparovič, Szlovákia köztársasági elnökének társaságában siklóval utazik fel Tarajkára (Hrebienok), majd itt megismerkedik az akadálymentesített tátrai turistautak koncepciójával.
Utána Szepesszombatra (Spišska Sobota) látogat, ahol a katolikus pap idegenvezetésével megtekinti a helyi templomot. Ide szigorúan csak három szlovák, illetve három brit újságíró kísérheti el.
Délelőtt egy órakor ő végzi el a kezdődobást a helyi jégkorongcsapat és egy angol hokicsapat barátságos meccsén. A hírek szerint a királynő ért a jégkoronghoz, hiszen Kanada királynője is, ahol a hoki nemzeti sportnak számít. Később találkozik a vadvízi kajakozás két olimpiai bajnokával, egy szlovák és egy brit versenyzővel.
Tehát hajrá, hosszú hétvégi tátrázók, újabb programot ajánlunk: queen-spotting!

Forrás: http://www.nyarilap.hu/hegyek/
90-karpatok/886-ujabb-reszletek-ii-erzsebet-szlovak-utjarol

Posted In

II. Erzsébet október 24-én látogat a Tátrába

Kialakult a brit királyi pár programja a Magas-Tátrában.
A látogatás elején rövid sétát tesznek Ótátrafüreden, majd Tarajkára szállítják őket. Itt akár egy kisebb gyaloglás is szerepelhet a programban, hiszen a királyi pár emléktáblát fog leleplezni a Rainer-kunyhónál (Rainerova chata, .
A szervezők hat sátrat állítanak fel, ahol bemutatják a „tipikus tátrai” emberek mindennapjait. Magashegyi hordárok, erdészek, a Nemzeti Park szakemberei és hegyivezetők is elkísérik a vendégeket. A zenéről gorál zenekar és a csorbai (Strba) furulyaegyüttes gondoskodik majd.
Az ünnepség után II. Erzsébet Poprádra látogat, ahol a Krivánt ábrázoló képet kap a helyiektől, férje pedig Ótátrafüreden marad, ahol jellegzetes hegyi kalapot és fokost kap ajándékba.

Forrás: http://www.nyarilap.hu/roeviden/roevid-hirek/
863-ii-erzsebet-otatrafueredre-latogat-oktober-24-en

Posted In

Hétvégi takarítás a Magas-Tátrában

A Szlovák Erdészet (SL) és a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) idén is megszervezte közös akcióját: a „Tiszta Hegyek” akció keretében erdészek és önkéntesek szedték a szemetet a Magas-Tátrában. A szemét begyűjtését segítette, hogy két hét után végre újra kisütött a Nap a Tátra felett, így szép számban csatlakoztak a kezdeményezéshez.
A cél eredetileg a Kis-Viszokához (Východna Vysoka) vezető út környékének megtisztítása lett volna, de a hó miatt a legtöbben csak a Lengyel-nyeregig (Polsky Hreben) jutottak. A szokásos hulladékokon kívül egy régi, már nem működő fényképezőgépet is találtak, amelyet a tulajdonosa a TANAP központjában akár át is vehet.
A Magas-Tátra legszemetesebb részei az Ótátrafüredről (Stary Smokovec) a Tarajkára (Hrebienok) vezető aszfaltút melletti terület, a Kőpataki-tó (Skalnaté Pleso), valamint a menedékházak (chata) környéke. Továbbra is rengeteg az eldobott szemét a hegy alatt vezető országút mentén, különösen a parkolókban. A TANAP szóvivője szerint az elmúlt 30 évben legalább 50 tonna szemetet gyűjtöttek össze a Tátrában, s a jövőben egyre több hasonló akciót kell majd szervezni. Külön örült annak, hogy az akcióban részt vevő egyetemisták közül néhányan legalább ilyenkor eljutnak a Tátrába.
Forrás:
http://nyarilap.hu/hegyek/karpatok/
817-kitakaritottak-a-magas-tatrat-a-hetvegen

Posted In

Százkoronás akció a százéves tarajkai (Hrebienok) siklón

Idén ünnepli századik évfordulóját a magas-tátrai Ótátrafüredről (Stary Smokovec) induló siklóvasút. Ennek alkalmából a hétvégén (csak szombaton és vasárnap) 100 koronába (kb. 800 Ft) kerül egy retúrjegy a tavaly felújított siklóra.
Az eredeti tarajkai siklóvasút még Magyarországról érkezett a Magas-Tátrába. A magas-tátrai vasútvonalak megteremtésében úttörőszerepet játszó poprádi cég, a Matejka és Kriger (Matejka Vince és Kriger Vilmos) rendelte meg az akkori Osztrák-Magyar Monarchia területén működő legendás Ganz gyárból. Hosszú évek előkészületei után a sikló 1908. december 20-án szállította az első turistákat Ótátrafüredről Tarajkára.

Forrás: nyarilap.hu

Posted In